Инфо

17. март 2016.17. мар 2016.
МИХАИЛО СИМОВИЋ, ПРВИ СРПСКИ ФОТОГРАФ НАГРАЂЕН НА ХИПА ТАКМИЧЕЊУ

ОД ДУБЉА ДО ДУБАИЈА

У категорији „Отац и син“ фотографија „Завет“ професора шабачке Школе примењених уметности освојила трећу награду. Жирирано преко 80.000 фотографија аутора из више од 170 држава
Сцена сађења дрвета у мачванској равници на ауторској фотографији „Завет“ Михаила Симовића, проф. Школе примењених уметности, одушевила је жири престижног такмичења Хамдан интернационалне награде за фотографију (Хамдан Интернатионал Пхотограпхy Ањард ““ ХИПА) у Дубаију. Прочишћена композиција оца и сина између два стабла изолована у магли, који саде дрво као залог за будућност изборила се са више од 80.000 пристиглих фотографија од аутора из преко сто седамдесет земаља. На гламурозној церемонији у Бурџ Парку Дубаија 14. марта свечано су проглашени награђени у четири категорије „Срећа“, општа тема, „Отац и син“ и „Свет дивљине“, а међу њима се по први пут нашао и један српски фотограф.
- Почаствован сам овом наградом, која представља круну мог досадашњег рада. Фотографију сам дуго планирао, ишчекујући праву комбинацију светла и временских услова. Драго ми је што су нам организатори овог такмичења омогућили да се представимо великанима фотографије као што је Дон мек Калин, један од највећих фотографа у историји. Највећу подршку за свој рад имам у својој породици, као и у школи у којој сам запослен. Када сам се после осам дана боравка у Дубаију вратио у школу, ученици су ми приредили изненађење дочекавши ме са тортом у облику фотоапарата, коју су сами направили - каже Михаило, добитник треће награде у категорији „Отац и син“ који своје знање у протеклих шест година несебично преноси на чланове Секције за фотографију и дигиталну графику.
Једно од најпрестижнијих и најважнијих фотографских конкурса у свету ХИПА покренут је 2011. године у Дубаију, највећем граду Уједињених Арапских Емирата, под покровитељством принца Престолонаследника Емирата Дубаи, Његовог височанства Шеика Хамдана бин Мухамед бин Рашид Ал Мактума по чијим речима је „ово такмичење кроз које уметничке фотографије комуницирају са целим човечанством, без потребе речи и без изазова културолошких граница. Уметност, у својим многим облицима, највиши је облик комуникације, која говори из душе.“
Све фотографије прошле су детаљну анализу кроз строго оцењивана три елиминациона круга у протекла два месеца од стране дванаесточланог интернационалног жирија кога су чинили међународно признати фотографи и медијски уредници. Током петодневног дружења посвећеном фотографији сви учесници имали су прилику да после пријема присуствују главној церемонији доделе награда, отварању изложбе награђених радова, давању интервјуа за више од шездесет новинских агенција, снимања за ХИПА архиву, отварања Дубаи фото изложбе за коју је двадесет три кустоса из деветнаест држава изабрало око 800 фотографије насталих у току 20. и 21. века, до низа форума и филмских пројекција. У оквиру отварања Дубаи фото изложбе, организован је и коктел на који су поред награђених фотографа позвани и уредници и директори најзначајнијих светских часописа.
СА ОЦА НА СИНА
Михаило Симовић, дипломирао је на графичком одсеку Факултета Ликовних уметности у Београду. Уметничком фотографијом бави се више од петнаест година, а љубав према фотографији наследио је од оца Бошка. Очевим стопама кренуо је и по питању рада са младима па је у шабачкој Школи примењених уметности основао Секцију за фотографију и дигиталну графику. Добитник је награде Фонда Петар и Вера Лубарда. За најбољег педагошког практичара проглашен је 2010. године. Добитник је и сребрне медаље за фотографију Фотосавеза Србије 2015. У прилог одличном педагошком раду иде и чињеница да су и његови ученици вишеструко награђивани на републичком и међународном нивоу.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa