Инфо

24. март 2016.24. мар 2016.
„ГОДИНА ПРЕДУЗЕТНИШТВА“ ДОНЕЛА НОВЕ ПРОБЛЕМЕ ПРЕДУЗЕТНИЦИМА

ЈАКЕ РЕЧИ, СЛАБА ДЕЛА

Иако је 2016. проглашена „Годином предузетништва“, привредници се суочавају са многобројним проблемима. Пореска решења не стижу већ годину и по дана, финансијске извештаје је било веома тешко поднети у законском року, а од Нове године на снази су и нови намети.
У „Години предузетништва“ предузетници не знају колики је износ пореза који треба да плаћају на месечном нивоу. Пореска управа не издаје решења „паушалцима“ већ годину и по дана, па већина предузетника уплаћује порез на основу решења из 2014. године. Колике су им обавезе у 2015., и да ли ће, не својом кривицом, морати да плате и евентуалне трошкове камате, није познато, јер о овој теми нису желели да говоре ни у Пореској управи, али ни у Министарству финансија, нити у Министарству привреде.
- Предузетници који се паушално опорезују већ годину и по дана не добијају пореска решења која садрже месечно пореско задужење, доприносе за здравствено и социјално, као и осигурање за случај незапослености. Несхватљиво је понашање Министарства финансија, које, како се чини, неће да пуни буџет. Ради се о хиљадама малих предузетника који, збирно, уплатама на основу пореских решења, веома доприносе буџету Србије. Такав однос према њима је недопустив. Разлике у просечним зарадама, када се пореди 2014. и 2016., су на нивоу од 20 одсто, што значи да предузетници могу очекивати да им пореско решење за ову годину буде за 20 одсто веће од оног које им је последње уручено пре годину и по дана. То неће бити мала разлика, а не би ме изненадило ни да државни органи зарачунају камату иако су они криви што решења нису издата. Ни криви ни дужни, предузетници ће морати да плаћају камату за који многи кажу да је зеленашка, каже Миралем Фајзлагић из Привредне коморе Београда.
Због софтверске грешке и административних проблема, велики број предузетника који воде пословне књиге није могао да поднесе финансијски извештај у предвиђеном року.
- Број ставки које предузетници морају да доставе у извештајима на крају године износи 142, док је у Европској унији потребно доставити 30-так докумената. Уместо да и у том смислу покушамо да копирамо Европу, ми идемо у супротном смеру. Ово је отежало положај привредника, а због неадекватне електронске подршке многи од њих нису могли да до краја фебруара доставе електронске извештаје, каже Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца Србије.
Поједини послодавци, због нових законских решења, морају да запосле додатне раднике, што ће се одразити на њихово пословање.
- Скоро 500 фирми које се баве услугама у вези са заштитом од пожара, по новом законском решењу, морају да запосле по два инжењера машинске струке. То поскупљује обављање њихове делатности, доводећи их на ивицу рентабилности. Само лиценце које морају да плате за обављање ове делатности износе пола милиона динара, додаје Атанацковић.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa