Инфо

24. март 2016.24. мар 2016.
ОТВОРЕНА ПРОЛЕЋНА ИЗЛОЖБА УДРУЖЕЊА УМЕТНИКА „КРУГ 10“

ШАПЧАНИ ШАПЧАНИМА

Дванаест стваралаца, четрдесет пет дела особних ликовних поетика у различитим техникама, и око сто посетилаца у омаленом галеријском простору ТЦ „Тина“ прошлог петка најавило обећавајућу изложбену сезону
Када су у питању чланови Удружења уметника „Круг 10“, који својим радом, упорношћу, а пре свега љубављу према уметности, истрајавају десету годину на шабачкој ликовној сцени, места сумњи у успешност нема. То су показали и прошлог петка на отварању традиционалне „Пролећне изложбе“ којом су озваничили почетак овогодишње излагачке сезоне.
- Редом и радом опстајемо. Једна слика наслеђује другу. Критични смо, стално истражујемо и правимо нове ствари. Истражујемо све оно што је ново у уметности. Сад радимо и енкаустику, дивне аквареле. Придружују нам се и млади и ствараоци из иностранства - открила је тајну њиховог успешног рада Светлана Жегарац, председница „Круга 10“.
Своју ауторску поетику кроз четрдесет пет радова изведених у традиционалним техникама попут оловке у боји, акварела, акрила, енкаустике са доминацијом уља на платну уз додатак тродимензионалних форми, класичне скулптуре и рељефа, изразило је кроз различит сензибилитет, зрелу мисаоност и сажетост осећања дванаест аутора. Светлана Жегарац, Ђована Гајић, Светлана Бурсаћ, Љиљана Ђапић, Жељко Рељић, Гордана Манојловић, Бранка Прокић, Анђелија Веселиновић, Ђорђе Дакић, Миодраг Гашић Гале потпомогнути новим снагама млађаном Аном Поповић и искусним Вишеславом Ј. Митровићем ни овога пута нису разочарали своју верну публику.
- Да Стравински није написао чувено „Посвећење пролећу“ мислим да би га написао неко од Шапчана. Из једног простог разлога. Ово најлепше годишње доба нама почиње првом изложбом Удружења. Мене уопште не чуди што је град препознао вредност групе „Круг 10“, што финансира и прати пројекте. Лично могу да будем само веома срећна што живим у близини тако добрих људи. Не само добрих уметника него карактерних особа које су сваком пружиле руку и свакоме желе да помогну. То је далеко више од уметности а њихова уметничка дела говоре за себе - рекла је проф. Иванка Трифуновић, историчар уметности.
Композиције класичних тематикама попут пејзажа, мртве природе, фигура у простору, флоралних и зооморфних мотива, невероватног колорита са доминацијом топлих тонова неће оставити равнодушним ниједног посматрача који ће у „радовима обликованим сигурним рукописом, знањем и вештином, у складној повезаности мисли и игре, искуства и свежине“ пронаћи дашак пролећа, а самим тим и делић „приче која додирује и оплемењује свакога ко је изабран да види“ и то до осмог априла када ће ову изложбу заменити такође традиционална Ускршња.
ШАБАЦ НА САВИ
Посвећеност раду, али и граду из кога црпе материјал за своја уметничка дела, препознала је и Градска управа града Шапца. Захваљујући одобреним средствима на конкурсу за самофинансирање и суфинансирање пројеката у култури чланови „Круга 10“, после пројеката „Шабачки пролази“ и „Шабачке капије“, обрадоваће поклонике своје уметности новом серијом радова под називом „Шабац на Сави“. Тако ће се фонд ових својеврсних шабачких ликовних хроничара повећати на седамдесет слика.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa