Инфо

24. март 2016.24. мар 2016.
ОДРЖАН ПРВИ СОЛИСТИЧКИ КОНЦЕРТ ФЛАУТИСТКИЊЕ ЈАНЕ ИЛИЋ У ШАПЦУ

И БИ МУЗИКА

Понекад су, чак и нама који верујемо у њихову моћ, речи недостатне. Тамо где речи престају, почиње музика. Флаута Јане Илић. Њен први солистички концерт у „Кристал сали“ хотела “Слобода“, Шапчани су испратили бурним аплаузима и сузама.
““ Само желим да људи уживају, да буду срећни. Задовољна сам својим наступом, али могу више и боље, потребна је вежба и труд, рекла је десетогодишња уметница, која плени не само даром, него и урођеном грациозношћу.
Јанина професорка Биљана Прица каже да је овај тренутак чекала две године, да је замишљала и знала сваки детаљ, али да је њена ученица увек изненади неком ситницом коју сама осмисли ““ Она је личност која одушевљава. Приредила нам је узбуђење које не може да прође без суза. Већ на другом часу, видео се њен таленат, али, увек подвлачим да је дар 10%, остало је рад. Јана је изузетно упорна, велики је радник и без тога не би могла све ово да постигне.
А постигла је много за две године колико свира флауту. На прво такмичење је отишла после три месеца вежбања. Освојила је прву награду, као и награду „Победник категорије“, на такмичењу које је одржано у Ваљеву. Први је ученик дувачког одсека у историји Музичке школе који је учествовао на међународним такмичењима највишег ранга у Србији ““ „Петар Коњовић“ у Београду и „Антон Ербест“ у Новом Саду. Такође је први флаутиста у историји Музичке школе, који је био њен представник на такмичењу „Охридски бисери“ у Републици Македонији. Иако је три године била млађа од своје конкуренције, освојила је прву награду са максималних 100 бодова. На прошлогодишњем републичком такмичењу у Београду, такође је освојила максималан број бодова. Од 16 награда које је освојила, 14 су прве ( 10 специјалних награда жирија ““ лауреата) и две друге. Поносна је добитница „Светосавске похвале“ за афирмацију знања и позитивних узора од града Шапца.
Професор Милош Милутиновић, који је прати на клавиру, каже да је требало мало времена док се нису усагласи, али да сада“дишу заједно“ и да је овај концерт генерална проба пред одлазак у Њујорк.
Све коцкице су се склопиле. Поред најважније, родитељске подршке, Јана има разумевање своје учитељице, Гордане Јеличић, потпору града Шапца и Удружења „Моја Мила“
- Јану пратимо од самог почетка. Ово је било веома емотивно за све нас, мислим да је аплауз рекао много више него што бих то ја могао у овом тренутку. Превише је медиокритета у данашњем свету, зато ми подржавамо оне који се издвајају, будуће уметнике, спортисте и научнике, каже Михајло Милинковић из поменутог Удружења.
После значајних међународних такмичења на којима је наступала, млада уметница је добила позив да 1. маја наступи у једној од најпрестижнијих дворана света, у „Карнеги Холу“, у Њујорку.
У тексту „Флаутисткиња Јана Илић“, у „Гласу Подриња“, пре две године смо записали: „Ако се по јутру дан познаје, а познаје се, о нашој малој суграђанки ће се тек писати, не само код нас, него, верујемо, у свету“. Почело је.
Концерт је употпунио млади Жељко Ђукановић, који похађа соло певање у класи професорке Мирјане Пантелић, вокалним извођењем три композиције, уз клавирску пратњу професорке Милице Зидарић.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa