Инфо

31. март 2016.31. мар 2016.
ИЗЛОЖБА УЧЕНИКА ШПУ У БИБЛИОТЕЦИ ШАБАЧКОЈ

ЈЕВРЕМОВИ ПРОЗОРИ КА ЈЕВРОПИ

У галерији Библиотеке шабачке, протекле среде је отворена изложба радова ученика Школе примењених уметности под називом “Јевремови прозори ка Јевропи“. Поводом јубилеја који Шабац ових дана прославља ““ два века од доласка Јеврема Обреновића у Шабац, поставка представља приказ савремене ликовне сцене и модерног дизајна. Поред Соње Бокун Ђинић, директорке Библиотеке, говорила је Невенка Ђокић, директорка ШПУ, а изложбу је отворио академски сликар Игор Марсенић.
- Све оно што је било лепо, напредно, модерно, стварало се у Шапцу, у време господара Јеврема. Данас је хол Владичанског двора стилизација Јевремовог конака, захваљујући младим, талентованим ученицима ШПУ, који су, на један слојевит начин, приказали оно што је представљао двор Јеврема Обреновића и Шабац у то доба. Од симбола напретка, прозора ка Европи, изложба представља стилизацију самог конака, од клавира, детаља из покућства, до накита, рекла је директорка Библиотеке.
Делови градских фасада, облици кућа, одећа, накит, посуђе, изведени у разнородним техникама, на инветивним колажима, различитим врстама рељефа, штафелајној слици, цртежу, графици, фантазмагоричној скулптури или калиграфском тексту, очитује богатство идеја и оригиналност ауторских решења.
- Наши ученици су месецима изучавали Јевремово доба, историју Шапца и то су преточили кроз дивне експонате. Чињеница да је Јеврем био отворена и модерна личност, ученицима је била највећа инспирација. То што је он од турске касабе направио модеран град, нешто је што и млађи нараштаји цене, рекла је Невенка Ђокић и додала да је Библиотека шабачка прави наследник Јевремовог конака.
Занимљива и захтевна поставка, коју је подржао град Шабац, отворена је до 14. априла.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa