Инфо

2. септембар 2010.2. сеп 2010.
ОПЉАЧКАН МАНАСТИР СВЕТЕ ПЕТКЕ У ПЕТКОВИЦИ

БОГУ СЕ ПОМОЛИО ПА МАНАСТИР ОРОБИО

Манастири и цркве све чешће на мети разбојника и лопова. Храм у Петковици надомак Шапца други пут за непуне четири године опљачкан, а лопов у недељу, после богослужења коме је и сам присуствовао, обио троја врата и однео 30.000 евра. По свој прилици лопов већ „долијао“. Сестринство манастира се нада да ће бити пронађен и новац који су намениле за живописање храма
Кад се у свакодневном говору за некога каже да је лош и склон лоповлуку и криминалу, онда се често може чути устаљена фраза: „Тај би украо и нафору из цркве!“ Тако се у нашем народу обележавају они криминалци којима ништа није свето и који не презају да „туре руку“ и у „манастирски џеп“. А, нажалост, случајеви пљачки и разбојништава по нашим црквама и манастирима све су чешћи. И да не буде никакве забуне: није реч о скрнављењу сакралних објеката на Косову и Метохији, где је та појава попримила трагичне размере. Пљачке древних светиња дешавају се ту око нас, у Епархији шабачкој.
Такав случај десио се и у недељу, 29. августа у старом манастиру посвећеном Светој Петки, у Петковици, надомак Шапца. Овај манастир био је и раније на мети разбојника. Тако су 2006. године лопови однели скупоцени ковчежић са моштима светитеља и позлаћени путир. Сестринство у манастиру од тада, уз тешке послове и бриге око одржавања великог имања и уз молитве и обреде које свакодневно одржавају, мора да брине и додатну бригу да их лопови не похарају. А од лопова се није лако сачувати, чак ни кад је светиња у питању.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa