Инфо

31. март 2016.31. мар 2016.
МОЈЕ БУДУЋЕ ЗАНИМАЊЕ: МАШИНСКИ ТЕХНИЧАР ЗА КОМПЈУТЕРСКО КОНСТРУИСАЊЕ, АУТОЕЛЕКТРИЧАР, ЕЛЕКТРОТЕХНИЧАР ПРОЦЕСНОГ УПРАВЉАЊА, ВОЗАЧ МОТОРНИХ ВОЗИЛА

ВЕЛИКИ ИЗБОР, ВЕЋЕ МОГУЋНОСТИ

Већина будућих матураната размишља шта, где, како? Одлучити се за занимање које ће одредити њихов будући живот није нимало лако. Недоумица има много, исто толико и утицаја са стране. Ми нудимо, ви одаберите сами
Када је у питању Техничка школа Шабац избор образовних профила креће се од електротехничке, преко машинске до саобраћајне и грађевинске струке. Заступљни су четворогодишњи и трогодишњи смерови који својом атрактивношћу у доба експанзије рачунарских и телекомуникационих технологија пружа велике могућности како приликом запошљавања тако и у даљем наставку школовања.
Машинство
Један од тих, такорећи традиционалних образовних профила који су под налетом савременог доба модификовани је машински техничар за компјутерско конструисање. Током четворогодишњег занимања школују се стручњаци потребни за рад у области моделирања, прорачуна и конструисања машинских елемената и конструкција, употребом рачунара и софтверских алата. Ученици имају проходност на више факултета -Машински, Технички, Информатички и Електротехнички.
- Један је од траженијих смерова јер се са завршеном средњом може наћи посао. Осим тога што сам ђак радим аутомеханику и овај смер ми је у томе много помогао. Када је у питању одабир будућег занимања могу да кажем да је најпаметније слушати своје срце и својим размишљањем гледати како да себи обезбедите будућност - поручује матурант Немања Јовановић.
Електротехника
У области електротехнике уписују се три образовна профила и то трогодишњи аутоелектричар и четворогодишњи електротехничар процесног управљања и електротехничар рачунара. Управо због нових технологија које подразумевају употребу дијагностике и савремених електронских уређаја који су све присутнији у аутомобилској индустрији ученици друге године Давид Живић и Лазар Корошец одабрали су занимање аутоелектричара.
- Пружа нам могућност запослења и перспективан је. Препоручио бих овај смер али само ономе ко то воли и ко је радан - каже Давид док Бошова опрема, дијагностика КТС 650 и 530 одушевљавају Лазара који истиче да је добра пракса најважнија, а самим тим пружа могућност да покренете сопствени посао што он и намерава после завршетка школовања.
За занимање електротехничар процесног управљања Вукашин Јеремић, ученик друге године, одлучио се првенствено због изузетне тражености у Србији.
- На прве две године има доста општеобразовних предмета, а у преостале две стручних. Смер је веома занимљив, а представља и одличну основу за даље школовање на Електротехничком факултету. Професори који нам приближавају електротехнику као науку су разлог због којих смо још више заволели овај смер - истиче Вукашин који је недавно освојио друго место на општинском такмичењу из историје.
Електротехничар рачунара један је од најбољих смерова из електроструке што је истакао и проф. Милан Живковић.
- Углавном деца која уписују овај образовни профил имају висок број бодова. Обухвата широк опсег знања из електронике, програмирања, рачунарства, који наши ученици имају на крају школовања. Велики број ученика са лакоћом је уписао и факултете и завршавао електротехнички факултет у Београду или у Новом Саду. Аутоелектричар је трогодишњи смер који се углавном заснива више на практичном раду. Уклопљено је рачунарство и електроника.
Саобраћај
У оквиру саобраћајне струке сваке године уписују се два смера. Трогодишњи возач моторних возила и четворогодишњи техничар друмског саобраћаја.
- Техничар друмског саобраћаја је веома атрактивно занимање. Сваке године врло лако упишемо тридесет ученика који током школовања стекну знања из области безбедности. Кад заврше четврту годину могу се запослити у било којој фирми која се бави организацијом превоза. Изузетно их занима и Полицијска академија тако да на известан начин имају предност приликом уписа. Сваке године одређен број ученика упише и Саобраћајни факултет у Новом Саду или Београду. Оспособљавамо их и за упис на даље школовање - каже Драгица Крговић, проф. стручних предмета из саобраћајне струке.
Моторна возила, безбедност саобраћаја, отклањање ситних кварова, као и сама предност приликом запошљавања због дипломе која им обезбеђује статус професионалца превагнули су у одлуци да се Божидар Моравчевић одлучи за занимање возач моторних возила.
- То је било моје жељено занимање зато што ми пружа велику могућност запослења после завршетка школе. Омогућено нам је полагање за Б и Ц категорију што је предност у односу на особе које полажу у приватним школама. Велика је могућност запослења, а пружа и одличну основу за упис Саобраћајног факултета или неког од техничких.
НОВИНА АРХИТЕКТОНСКИ ТЕХНИЧАР
Једна од овогодишњих новина је и архитектонски техничар, образовни профил, који ће по речима директора Чедомира Смиљанића, због своје атрактивности привући и девојчице. Проф. Јасна Глигорић, архитекта, истиче да овај образовни профил пружа најбољу основу за студије архитектуре и грађевине, а ученици могу наставити школовање и на другим техничким и осталим факултетима и вишим школама.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa