Инфо

7. април 2016.7. апр 2016.
У ОШ „НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЋ“ ОДРЖАНА ИНФО РАДИОНИЦА ВОЛОНТЕРА ЦРВЕНОГ КРСТА ШАБАЦ

ВРЕБАТОРИ СА ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА

Програмом превенције борбе против трговине људима Црвени крст Шабац прошле среде, 6. априла, указао на велики проблем данашњице који све више узима маха међу младима
Црвени крст Шабац, као и претходних седам година, вршњачком едукацијом својих младих волонтера указује на опасности које у данашњем савременом свету најчешће вребају младе. Трговина људи више се не своди само на отмице већ и на врбовања преко друштвених мрежа где млади, несвесни бројних замки, бивају увучени у свет из кога, једном када уђу, тешко икада и изађу. О томе и још много чему прошле среде, 6. априла, чули су и ученици осмог разреда ОШ „Николај Велимировић“ на инфо радионици „Трговина људима - превентивни пакет“.
- Показало се да их највише интересује део о врбовању, уласку у тај ланац, као и део о друштвеним мрежама и како да се заштите. Сви заправо знамо колико то може бити опасно и како би требало да се понашамо али не знамо ко то заиста чини. Јако је битно да их малтене заплашимо, да им покажемо да своје информације не деле на интернету како би остали што безбеднији. Не морамо баш сваки тренутак и сваку информацију, сваки део нашег живота пласирамо осталима јер поред наших пријатеља могу да виде буквално сви. Кад једном нешто изађе на интернету остаје ту заувек и не може да се врати - упозорава волонтер Црвеног крста Шабац Владимир Бојичић, матурант Шабачке гимназије који је са још једанаест вршњака током зимског распуста прошао дводневни семинар на коме су проширили своја знања поставши локални едукатори.
Ученици ОШ „Николај Велимировић“ само су једни у низу који ће током овог полугодишта имати прилику да чују савете, упозорења, али и да кажу своје мишљење.
- Инфо радионице прилагођене су узрасту ученика у зависности да ли су у питању основци или средњошколци. Циљна група трговаца људима најчешће су млади. Зато оне за циљ имају, пре свега, да допринесу сазнањима младих о овом проблему и то посебно о фази врбовања која је врло значајна и важна. Када је у питању сексуална експлоатација најчешће жртве су младе девојке, док су код радне експлоатације то особе мушког пола. Нажалост, трговина људима постоји и на нашим просторима тако да је преко потребно упознати на време младе са овим проблемом - каже Снежана Петровић, координатор младих волонтера Црвеног крста Шабац.
Програм преношења знања и информација осмислили су млади волонтери Србије у одређеним радним групама уз помоћ професионалаца тако да је врло пријемчив за вршњачку едукацију што је потврдила и Оливера Милутиновић, специјални педагог ОШ „Николај Велимировић“.
- На тај начин деца много боље усвајају нова знања и нове вештине. Сарадња са Црвеним крстом Шабац одвија се у континуитету невезано да ли је месец посвећен обележавању, нпр. борбе против трговине људима. Радимо невезано за седмицу или месец где се укаже потреба. Сада су циљне групе седми и осми разред зато што сматрамо да је то заиста велики проблем. Посебно у данашње време када су друштвене мреже веома злоупотребљене услед развоја технике и технологије. Један од начина превентивних активности је и овај.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa