Инфо

7. април 2016.7. апр 2016.
УДРУЖЕЊЕ МОНАРХИСТА У ШАПЦУ

КРАЉЕВИНА СРБИЈА

Удружење „Краљевина Србија“, основали су студенти Теолошког факултета у Београду, пре десет година. У почетку је то била Краљева омладина, која је прерасла у Удружење које броји 18.000 чланова.
- Није нам толико важно чланство, колико идеолошка опредељеност. Идеја се зачела у Београду, али је почела да се шири по градовима у Србији - у Новом Саду, Краљеву, Нишу, Шапцу... Не бавимо се бројкама, али имамо много симпатизера у Илиносиу и Охају, (где је наша емиграција из 1944. године), у Аустралији, Чикагу... каже Ненад Станчетић, повереник Удружења које је основано пре две године у Шапцу, али је однедавно активно.
Основни постулати ове организације су, према речима нашег саговорника, хуманитарни рад и очување традиције.
- Када су биле поплаве у Шапцу пре две године, краљ Александар Карађорђевић је активно учествовао у донацијама и сваковрсној помоћи целокупном градском језгру Шапца. Бавимо се очувањем традиције, да се не заборави да Србија има живог краља, да он има три сина, да је наша монархија активна и да је у домовини, што би друге државе једва дочекале, али, пошто смо ми специфичан народ, имамо га само формално. Очувањем традиције, ми чувамо свест о сопственом идентитету. Максимално се ослањамо на Српску православну цркву, као и она на нас.
Удружењу могу да приступе или да га подрже сви, без обзира на страначку припадност. Једино обележје које чланови имају је значка коју носе у свечаним приликама, коју чланови странака не могу да злоупотребљавају, односно, да је користе у страначке сврхе.
- На Првом конгресу који је одржан у Врњачкој Бањи, изненадили смо се колико људи је дошло, иако није био плаћен пут и нисмо делили сендвиче и дневнице.
Успостављање уставно-парламентарне монархије, Србије као модерне државе, која чува своју традицију је, према Станчетићевим речима могуће - Потребно нам је 100.000 потписа да би нам државни органи омогућили да учествујемо у промени Устава, заправо укидању нелегитимне одлуке из 1945. године, када је на недемократским изборима, монархија престала да постоји. То је први корак, Декларација коју смо усвојили на Конгресу у Врњачкој Бањи.
С обзиром на исте циљеве, чланови Удружења сарађују са Крунским саветом, у ком су, између осталих, Матија Бећковић, Емир Кустурица и Предраг Марковић.
У 21. веку, мањак идеја је евидентан, нема идеологије којој људи могу да се приклоне. Страначки програми су прилично слични, везани за одређене вредности Европске уније или Руске федерације.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa