Инфо

7. април 2016.7. апр 2016.

ТРАНСФУЗИЈА КРВИ - ПРИМЕР ЗА ПОНОС

У Шапцу а у склопу Опште Болнице постоји и ради служба трансфузије крви.
Многи о овој установи мало знају, осим оних које је невоља натерала да њу посете. Дуги низ година пратим рад ове установе и ред је да се о њој каже и која лепа реч.
При самом уласку примећује се да ту постоји ред и дисциплина. Од лепо уређених просторија па до особља које ту ради. Дочекаће Вас љубазна медицинска сестра или доктор, о којима имам само речи хвале.
Ја лично ову установу посећујем од 1970. године када сам у њу први пут ушао па до данас, и могу рећи да се ту осетим као да сам дошао код неких блиских рођака или старих пријатеља. Пријатно и насмејано особље плени Вашу пажњу а књига утисака пуна је само хвале.
Аутор ових редака дао је себи за право да ову установу презентује и покуша да кроз медије подигне на виши ниво управо тамо где јој је и место. Не могу а да не истакнем рад Начелника ове установе који с правом може да понесе епитет доброг човека, као и цело особље које ту ради. Њихов рад није само кабинетски, него и теренски. Од 1985. године ова служба иде 5-6 пута месечно на терен по Месним заједницама у села и школе. Некада се ради и у врло тешким условима, али никад и нико није стављао примедбе на услове рада, једноставно служба долази даваоцу на ноге.
Многе године су прошле а ова служба није забележила ни један изгубљени живот због нестанка крви, што значи да крв чека пацијента а не обрнуто. Томе треба додати добру кординацију службе са комисијом добровољних давалаца крви која се састаје једном а некада и више пута месечно.
Црвени крст је редован пратилац свих активности, без чијег рада служба би тешко опстала. Рад комисије се своди на активности службе протеклог месеца и плана за наредни месец. Морам посебно да нагласим да је рад ове комисије апсолутно волонтерски. На годишњем нивоу кроз књиге ове службе прође више од 4.000 добровољних давалаца, па с правом могу рећи да шабачка трансфузија спада у сам врх градова Србије са највећим бројем давалаца у односу на број становника.
Све ово истичем да би се неко од одговорних у Шапцу сетио да посети службу трансфузије, оцени њихов рад и праве вредности награди, да политика нема утицаја, да политичари остану по страни. Прошлогодишња награда Шапца је показала да је политика имала пресудан утицај а и сами добитници су били изненађени да су се нашли на том месту.
На крају бих желео да кажем да ову установу напуштам привремено, а мој волонтерски рад дужи од 30 година ми дозвољава да о Служби трансфузије кажем све најбоље. Желео бих да ова служба ради као и до сада;да ништа не мења, а резултате тог рада ваљда ће неко приметити и наградити, а овде све што се ради, све је у служби живота и здравља наших грађана.
Мија Марјановић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa