Инфо

9. септембар 2010.9. сеп 2010.
ЈОВАН ЛУКИЋ - НЕКАД И САД

ОД ОБАЛСКЕ ЗАДРУГЕ ДО ЦАРИНСКЕ ЗОНЕ

Јован Лукић, један је од шабачких привредника који су својим радом оставили значајног трага у развоју ове средине. Био је успешан кроз разноврсне делатности и послове којима се бавио најупечатљивија радна али и животна његова прича везана је за „Јединство“, првобитну обалску задругу од које је настала, на српским просторима али и шире, угледна царинска зона са перспективом да прерасте у фирму од изузетног значаја за привредни развој Шапца и Србије. И како то на брдовитом Балкану бива, тако и овде, ономе што обећава успех треба сасећи крила, па је и царинска зона уместо да се развија у модерну европску луку и складиште, распарчавана и доживела судбину многих предузећа која нису одолела транзицији. Та фирма и данас постоји, али није онаква како је то пројектовано оних година када је на њеном челу био Јован Лукић. А он, знао је сатима и данима да преседи испред канцеларије појединих министара или функционера који су одлучивали о српској привреди и да на себи својствен начин испослује позитивне одговоре. Жали за оним што није та фирма постала али се поноси оним што је за њу радио и урадио.
Јован Лукић је рођен 1941. у Шапцу, ту завршио основну и средњу економску, а у Београду Вишу школу за спољну трговину, и због недостатка новца није могао да настави даље студије. Пошто је био стипендиста „Шапчанке“, ту је по завршетку школе почео и радни стаж, где је водио извоз, па и после када се то предузеће интегрисало у ПИК „Мачва“. Касније је то постало ПИК „Подриње“, и из те фирме Јован прелази у Општину, где је неко време радио у тржишној инспекцији а после у Заводу за цене.
- Пре тога је тај посао радило петоро а ја сам то две године радио сам, када сам уједначио цене за вршиоце услуга, јер су биле различите и до триста посто за исту делатност, онда сам послат да „ликвидирам“ Обалску задругу „Јединство“ која се налазила у бившој Мачванској улици.
Та задруга је била врло необична фирма?
Када сам 1978. године дошао у задругу, први дан су дошли код мене одређени службеници и упозорили ме да случајно не сазивам седницу радничког савета или збор радних људи, то су тада били органи управљања, а да пре тога не позовем полицију, јер без присуства полиције није могла да се одржи ни једна седница, избијала је туча углавном су долазили пијани људи. Међутим, ја сам сазвао и један и други орган без присуства полиције и све је прошло у најбољем реду. Суштина свега је била довођење нових кадрова, нових људи, налажење нових послова и увођење реда на терену за послове које су обављали, јер они су раније радили пола за фирму, пола за себе, пекли јаганце и прасиће, на градилиштима седели и јели а део зараде су давали у фирму. Тада се задруга бавила утоваром, истоваром, били су то физички радници, за потребе појединих предузећа.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa