Инфо

21. април 2016.21. апр 2016.
ПУТУЈУЋА ИЗЛОЖБА РЕЧИ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

СТВАРАЛАЧКА МОЋ ЈЕЗИКА

У великој сали Културног центра, постављена је “Путујућа изложба речи“ ауторке Миље Вуковић из Удружења грађана Ин акт.
Поставка истражује, прикупља и представља аутентичне српске речи ““ локализме, архаизме, измишљенице. Осам целина изложбе открива места на којима је стваралачка моћ српског језика у пуној снази: Шума, дрвеће, крајолик; Породица; Време; Деца; Жене и мушкарци; Измишљенице; Овце и Људи.
- Изненађујуће, највећа група речи је Овце, у српском језику постоји невероватних 300 и више назива за ову животињу У додатном делу изложбе смо поставили неких шездесет назива за њиву, што сведочи колико је људима њива била битна и како су разликовали њене најфиније нијансе. Група речи које су савремене, измишљенице, сведоче да језик не живи само у прошлости и у архаизмима, каже ауторка Миља Вуковић, историчарка уметности.
Ова изложба је у настајању, јер, путујући из града у град, прикупља нове речи које презентује на следећем месту - Позивамо посетиоце изложбе да оставе речи којих се сете, јер, нешто се догоди приликом разгледања, људи се разиграју, сете се речи из детињства које је њихова бака говорила или нечега што су видели на интернету, прочитали у књигама и поклоне нам их. У Шапцу се премијерно приказују речи које су прикупљене у Музеју језика и писма у Тршићу и на београдском издању ове изложбе, а речи из Шапца ће бити придружене изложби и приказане у Књажевцу, каже ауторка.
Путујућу изложбу речи, у оквиру трибинског програма Културног центра, Шапчани могу видети до 9. маја.
У оквиру трибинског програма Културног центра, за предмет наше пажње узете су теме које се тичу лингвистике, матерњег језика и писма. Њиховим посредством, актуализоваћемо и различите сродне теме и приредити више излагачких, интерактивних и радионичарских садржаја из преводилаштва и културе говора
(мр Катарина Јанковић Поповић, која организује и води трибински програм)
Посебну пажњу посетилаца привукла је група речи Мушкарци и жене међу којима је “кукурек“ ““ здрава румена старица, “мађешница“, жена која се бави мађијама, “мандара“, жена скитница, “вадодушница“, она која вади душу, “чукаљ“, усамљен, стар човек...
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa