Инфо

21. април 2016.21. апр 2016.
СУБВЕНЦИЈЕ У ПОЉОПРИВРЕДИ

БЕСПОВРАТНА СРЕДСТВА ЗА ПЧЕЛАРЕ

Субвенције за набавку нове опреме за пчеларство дефинисане су кроз Правилник за примарну пољопривредну сточарску производњу Министарства пољопривреде.
Списак опреме за коју се могу остварити бесповратна средства: Кошнице; Сатне основе произведене од пчелињег воска; Центрифуге; Електрични отклапач саћа; Каде за отклапање саћа; Електричне пумпе и пунилице за мед; Прохромска амбалажа за мед; Топионици за восак; Електрични декристализатор; Аутоматски сто за паковање меда; Сушара за полен; Стресач пчела; Пчеларске ваге за мерење кошница и; Контејнери за држање и транспорт пчела.
Основни услови су да подносилац захтева за подстицаје: Има одговарајућу животињу обележену и регистровану у складу са законом којим се уређује ветеринарство; У Регистру има пријављен одговарајући сточни фонд (податке о врсти животиња и броју газдинства (ХИД) на којима се држе или узгајају); Има највише 1.000 кошница.
Субвенционисање цене нове опреме за припрему и дистрибуцију сточне хране износи 40-55% од износа цене без ПДВ.
Износ подстицаја зависи од тога да ли се корисник подстицаја налази у маргиналном подручју са отежаним условима рада у пољопривреди или не. Уколико се корисник подстицаја налази у маргиналном подручју, износ подстицаја је 55% од цене без пореза.
Право на подстицаје има:
1) физичко лице - носилац регистрованог комерцијалног породичног
пољопривредног газдинства;
2) предузетник;
3) правна лица: привредно друштво, земљорадничка задруга,средње школе и научно-истраживачке организације из области пољопривреде
Највиши укупни износ подстицаја по подносиоцу захтева је 3.000.000 динара.
Предметна опрема и механизација мора бити купљена од 16. октобра претходне до 15. октобра текуће године.
Износ појединачног рачуна као и износ за сваку поједину ставку на рачуну мора бити већи од 50.000 динара.
Захтев за коришћење подстицаја подноси се Управи за аграрна плаћања за сваку календарску годину, у периоду од 15. априла до 15. октобра текуће године.
Читко попуњен и потписан односно оверен образац захтева са прописаном документацијом доставља се у затвореној коверти, на адресу: Министарство пољопривреде и заштите животне средине - Управа за аграрна плаћања, 11050 Београд, Булевар краља Александра 84, са назнаком: Захтев за коришћење подстицаја за подршку инвестицијама у примарној сточарској производњи.
Још једна новина је и потврда од стране локалне самоуправе (града или општине) да подносилац захтева за подстицаје није добио субвенције, бесповратна средства или донацију по истом основу за предметну опрему и механизацију.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa