Инфо

28. април 2016.28. апр 2016.
ВЕЛИКИ ПОТЕНЦИЈАЛИ СЛОБОДНЕ ЗОНЕ

ИЗВОЗ ОД 10 МИЛИОНА

У оквиру Слободне зоне „Шабац“ тренутно послује шест фирми, пет страних и једна домаћа. Промет у шабачкој Слободној зони прошле године износио је 10 милиона евра, док је кроз инвестиције у овај простор уложено око три милиона евра
Слободна зона „Шабац“ постоји од 2009. године. Од почетних 35 хекатара у оквиру Робно транспортног центра, проширењима из 2011. и 2015. године Слободна зона проширила се на 245 хектара, што је чини једном од највећих зона у Србији.
- Тренутно у Слободној зони послује шест корисника, пет италијанских и једна домаћа компанија. То су „Весковини“, „Вокакел“, „Камоци“, „ОДС“, „Бијеме“ и домаћи „Димекс“. Из године у годину Слободна зона „Шабац“ бележи позитиван тренд раста, те је само у прошлој години промет кроз Слободну зону „Шабац“ износио преко 10 милиона евра, а имали смо и три милиона евра инвестиција, каже Виолета Шестић, сарадница градоначелника за привреду.
Пословање у оквиру слободних зона доноси низ погодоности.
- Најзначајније погодности су ослобађање од плаћања пореза на додату вредност и царине за увоз и извоз робе, репроматеријала и опреме. Поред тога, у слободним зонама не плаћа се ПДВ за потрошњу енергената, превоза и осталих услуга које су повезане са уносом робе у Слободну зону, додаје наша саговорница.
Ни на промет између пословних субјеката који раде у некој од слободних зона у Србији не плаћа се порез на додату вредност. Извозна оријентисаност је такође битно обележје слободних зона.
- Тренутно, највише произведених роба у Слободној зони „Шабац“ одлази у крагујевачки „Фијат“, који такође послује у режиму слободне зоне. Велики део производње завршава у иностранству, највише у Италији, каже наша саговорница.
„Предности шабачке Слободне зоне огледају се и у томе што је једина Слободна зона на подручју Северозападне Србије, што свакако може бити примамљиво за нове инвеститоре. Постојећи пословни субјекти очекују пораст производње и извоз на нова тржишта.“
ПОХВАЛЕ ОД МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА
Како изгледа Слободна зона „Шабац“ у поређењу са другим слободним зонама у Србији?
- У Србији постоји 14 слободних зона. Управа за слободне зоне при Министарству финансија је, према критеријумима географске позиције и односа локалне самоуправе према инвеститорима, оценила Слободну зону „Шабац“ као једну од две зоне у Србији које имају највећи потенцијал, каже Шестићева.
М.Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa