Инфо

28. април 2016.28. апр 2016.
РАЗГОВОР СА НЕНАДОМ ИЛИЋЕМ ИЗ КОМУНАЛНЕ ПОЛИЦИЈЕ ШАБАЦ

ЗГРАДА ЈЕ СВЕТ ЗА СЕБЕ

Колективно становање је компликовано. Зграда може да буде специфичнија од једног насеља. Бука је најчешћи разлог због кога се људи обраћају Комуналној полицији
Одлуку о кућном реду, која уређује права и обавезе станара стамбених зграда, доноси Скупштина сваког града засебно. На територији Шапца, важећа је за све 62 месне заједнице. Са Ненадом Илићем, шефом Првог одсека Комуналне полиције Шабац, разговарали смо о кућном реду и сазнали много о нашим наравима.
Који су најчешћи разлози због којих вам се људи обраћају?
- Зову нас због свега и свачега, некад оправдано, некад не, а најчешћи разлог је бука. Одлуком о кућном реду, буком се сматра све што је изнад собне јачине звука, а време одмора у Шапцу је у интервалу од 15 до 18 и од 23 до 7 часова, без обзира да ли је радни дан, викенд или празник. Има разних случајева, људи нам пријављују усисиваче, веш машине, бебе у дупку, децу која се играју, рушења, бушења, лупања по стану, ходање у кломпама, журке и прославе... Дешавало се да лице пријављује десетак пута комшиницу која хода у кломпама. Ми зовемо подносиоца пријаве и тражимо да уђемо у стан, јер се дешавало да испред врата стана пријављеног лица не чујемо ништа, а кад уђемо, лако пронађемо извор буке. Затим, ту су вике, свађе, расправе, гласни разговори телефоном... Имали смо и случајеве старијих људи који, због слабог слуха, појачају тон телевизора да се гласно чује и на ходнику.
Колективно становање је компликовано. Људи морају да се прилагоде животу у зградама, посебно у бетонским, у којима је тешко разазнати одакле звук долази?
- Наравно. Дешава се да тај звук буде краткотрајан, да неком нешто испадне у стану. Постоје станари које тај комшија иритира од раније и они одмах зову нас. Ми одемо код пријављеног у стан и затекнемо га како купи керамику, јер се полица откачила и треснула о под и то је сва бука која је направљена
Има и бахатих људи који немају никакав осећај за оне који живе у њиховој непосредној близини?
- Свакако, бахатост постоји и лако је кажњива. Кад уручујемо прекршајне налоге лицу за кломпе, то лако пада на Суду, зато што не постоји начин да се докаже да је кломпа друштвено опасна и да је звук који она производи толико штетан да би захтевала казну. Суд уважава радове у стану и журке, значи, буку коју неко свесно прави. Прекршајни налози се уручују на лицу места ономе ко производи буку, лице може у року од осам дана да плати половину износа, а ако не уплати, наплаћује му се кроз поступак извршења преко Прекршајног суда пун износ од 5.000 динара, с тим што може да поднесе захтев за судско одлучивање. У 99% случајева, оштећено лице се не појави на Суду, веровали или не, да се не би замерио комшији, истом оном ког је пријавио да прави буку.
Има и забавних случајева?
- Има свега и свачега. Људи пријављују и прегласан секс, свирање неког инструмента, затим животиње као што су канаринци и папагаји... Када су старе, веш машинама не ради добро центрифуга, па тутње у купатилу. Имали смо случај човека са троје деце коме је на машини, коју укључује после поноћи, кад је јефтина струја, отишао лежај. Њега су пријављивали неколико пута и ми смо га убедили да је боље да поправи веш машину, него да га комшије стално пријављују.
Зграде су специфичне за становање?
- Зграда може да буде специфичнија од целог насеља. Насеље је шире подручје, али је немогуће да се деси да у једној истој улици живе и психопата и криминалац и старачка домаћинства и људи са малом децом, док у згради, на једном улазу, на једној вертикали могу сви живети. За 24 часа свашта може да се деси ““ краду сијалице са ходника, чупају и кидају утичнице, прекидаче, закључавају и катанче посебно своје струјомере (да не може да им се очита струја), краду отираче, цвеће, саксије, запушавају сметларнике на невероватне начине ““ убацују у њих микроталасну рерну, ражњеве, јастуке, заузимају заједничке просторије на све могуће начине, од магацина, пржионица, перионица, фризерских салона... Зграда је свет за себе.
Како стоје ствари са терасама?
- И ту постоји читав колорит. Није дозвољено држати кућне љубимце на терасама, али се дешава да људи имају читаве одгајивачнице паса, зечева, да имају голубарнике... Истресају тепихе, душеке, јоргане, ћебаде, столњаке, бацају ђубре са терасе.
А лифтови?
- Има случајева од цртања и шврљања, чупања дугмића до кућних љубимаца који врше нужду у лифтовима. Понекад то раде и одрасла лица. Људи нас зову због лавежа паса. То је специфично, ми пишемо пријаве против власника, нека прође, а нека падне, јер не можете власнике да теретите због лавежа пса. Они су после неког периода почели да се обраћају нама, тражећи решење. Питао сам ветеринаре из којих разлога пас лаје и добио неповољан одговор ““ пас може да лаје из свих могућих разлога. То је један од озбиљних проблема. Генерално, бука је један од најозбиљнијих проблема, који се јавља последњих неколико година на разне начина. Скоро да више да и не реагујемо на пријаве које је немогуће доказати, о којима сам говорио,
Поред буке, који су позиви оправдани?
- Најоправданији су позиви грађана кад су у питању заједничке просторије, односно, бесправно коришћење истих. Или је неко заједничку перионицу претворио у гаражу и кључ има само он, или је неко затрпао ходник и слично. Оно што је дискутабилно, а где имамо много пријава су запушења канализације, воде, пуцања цеви...То је и најкомпликованије. Прво, ми не можемо тачно да утврдимо где је дошло до проблема, док се не појави мајстор који одржава ту зграду, друго, постоје станари који не дозвољавају мајстору да уђе у њихов стан. Сви полазе од тога да није проблем код њих.
Колико ми, Шапчани, поштујемо културу становања?
- Ако се поредимо са Војводином, далеко смо испод, а у поређењу са централном Србијом и Београдом, далеко смо изнад. То Вам говорим на основу разговора са колегама из других градова. Нови Сад има проблем само са студентима.
Ви имате добар увид у здравље нације?
- Да Вам кажем, донекле јесте тако.
Има ту свега, ствари на које ми не можемо да утичемо ““ провлачења каблова, сечења каблова од струјомера, водоводних цеви, инсталација, презиђивања, избијања прозора, постављања нових, крађа воде, струје итд, који нису у нашем домену рада.
Одлуком о кућном реду, буком се сматра све што је изнад собне јачине звука, а време одмора у Шапцу је у интервалу од 15 до 18 и од 23 до 7 часова, без обзира да ли је радни дан, викенд или празник.
Има разних случајева, људи нам пријављују усисиваче, веш машине, бебе у дупку, децу која се играју, рушења, бушења, лупања по стану, ходање у кломпама, журке и прославе...
Уколико је прегласан рокенрол у суседном стану или комшије “чекићају“ и “бургијају“, а Ви би да “дремнете“, закон је на Вашој страни. Позовите Комуналну полицију на један од бројева телефона: 345-700 и 341-919.
М.Филиповић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa