Инфо

28. април 2016.28. апр 2016.
ИСТОРИЈА СЕ ПОНАВЉА

ИСТА РУКА И РУКОПИС

Ратна разарања и масовна убијања цивила у Мачви, Јадру и Поцерини 1914. године као и пљачке и егзекуције над Србима у БиХ и стравични догађаји који су задесили Србе од 1941.-1945. године у Независној држави Хрватској су у непосредној вези. То потврђује и угледни историчар, доцент на Филолошком факултету Београдског универзитета Милош Ковић.
Он у изјави за “Глас Подриња“ још додаје: Поћорекови корпуси и шуцкари из 1914. имали су задатак да продубе древне верске мржње међу Јужним Словенима и састојали су се, већински, од Хрвата и муслимана. Погледајте ко се тако крваво тукао са Србима на Гучеву, Мачковом камену и Колубари. По злочинима у Шапцу и Мачви издвајају се, како пише Арчибалд Рајс, Мађари и Хрвати. Он се питао да ли ће заиста ти људи у будућој, планираној југословенској држави стећи иста права као и њихове жртве. Догодило се баш то. И злочини су се поновили од 1941. до 1945, овог пута у много масовнијем обиму. Не заборавимо да је Аустро-Угарска надахнула будуће усташе антисрпском мржњом. Тако је било не само са Павелићем, Артуковићем или Кватерником, него и са Аустријанцем Хитлером. Време је да се мирно и без страсти, без уопштавања кривице, ипак размисли о тим чињеницама. Аустријанци су чинили лавовски део окупаторских војника из 1941. Починили су злочине у истим селима западне Србије као и 1914. Највећи ратни злочинци из 1941.-1945. били су бивши официри Аустро-Угарске: Беме, Флепс, Лер и многи други. У последњих неколико година, међутим, у Аустрији се, захваљујући неколицини људи, слободно говори и пише о ономе што се догодило у Мачви и Шапцу 1914. године. Поменимо само честита имена филмског аутора Роберта Гокла, историчара фотографије Оливера Јанца, историчара Ханса Хаутмана, Хенеса Лајдингера, Манфреда Раухштајнера...
А да се све поново догађа, потврђује и доктор Рајс. И векови и друштвени догађаји и појединачни и многобројни људски карактери. Понављају се у свим временима. И организоване, злонамерне акције моћника, појединаца и људских група.
Али, постоји један народ, који се увек успиње у небо. То је српски народ, пише велики пријатељ Срба.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa