Инфо

5. мај 2016.5. мај 2016.
БОГДАН ДЕЛИЋ, УЧЕНИК ОШ „ВУК КАРАЏИЋ“, ВИЦЕШАМПИОН ДРЖАВНОГ ТАКМИЧЕЊА ИЗ МАТЕМАТИКЕ

УПОРНОСТ СЕ ИСПЛАТИ

Освајањем другог места обезбеђено учешће на Српској математичкој олимпијади која ће после више година добити и представника из Шапца
Када се математика воли ништа није тешко па чак ни да болесни изађете на Државно такмичење и освојите друго место, а самим тим и пласман на Српску математичку олимпијаду. Управо то је недавно постигао Богдан Делић, ученик осмог разреда ОШ „Вук Караџић“.
- И сам се изненадио. Искрено, после припрема од почетка школске године, очекивао сам неку од награда али не и пролаз на Српску математичку олимпијаду која ће се одржати 21. маја - каже Богдан који ће, ако буде међу шест најбољих, имати прилику да своје знање покаже и на Балканијади.
Иако током претходне две године није имао запаженијих резултата на Републичком такмичењу није одустао. Упорношћу и свакодневном посвећеношћу математици успео је ове године да стигне до трона вицешампиона.
- Задаци су били веома тешки. Нико није имао максималан број поена. Првопласирани је имао осамдесет. Никада не треба одустати што доказује и мој пример. Прошле године имао сам само два поена али ми је то дало додатни мотив да још више радим ове године. И ето, исплатило се.
Понос није крила ни Богданова наставница математике Катарина Јанковић која је истакла да припремна настава за њу представља изазов и задовољство поготово када има ученике попут Богдана.
- Ово је изванредан успех за Богдана али и за наш град јер ће га представљати на Математичкој олимпијади. Цела школа и колектив поносе се њиме. Свакодневни припремни рад уродио је плодом. Иако је био прехлађен није му сметало да испуни своје обавезе, максимално сконцентрише и уради најбоље што може.
У школи се доста ради на популаризацији математике. Зато и не чуди што су на Међународном такмичењу „Кенгур“ постигнути запажени резултати.
- Учествоваћемо и на Архимедесовом математичком турниру 14. маја. Богдан ће бити део екипе. Трудимо се да заиста деци приближимо математику, да им буде приступачнија и да им не буде толики проблем. Једноставно да је заволе. Мислим да је то крајњи циљ - додала је наставница Катарина.
После такмичења Богдана очекује један од најважнијих испита а то је полагање пријемног за Математичку гимназију у Београду који ће се реализовати 4. јуна. До тада овај тихи и смирени дечак, који зна шта хоће у животу, наставља истим темпом када су у питању припреме и учење. Ипак треба стићи до зацртаних циљева међу којима је и Електротехнички факултет.
- Математика је за мене забава. Уживам док радим. Зато је и волим. За све је потребна. Не може ништа без ње. Упорност и истрајност на крају се исплате и награде - поручује Богдан.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa