Инфо

5. мај 2016.5. мај 2016.
КОРИШЋЕЊЕ СРЕДСТАВА ИПАРД ДВА

ОСНОВНО ИСПУЊЕЊЕ ПРЕДУСЛОВА

Према тврђењу појединих економских стручњака Србији на путу ка Европској Унији стоји на располагању 175 милиона евра из предприступног фонда ИПАРД ДВА. Од ове суме, током 2015. године није искоришћен ни један евро. У овој години ( 2016 ) на располагању је 16 милиона евра али као и протеклих за њихово коришћење потребно је испунити одређене услове.
Најпре и основно држава мора код Европске Уније акредитовати Управу за аграрна плаћања. То правило је исто као и у свакој другој земљи чланици.
- Исто је требало урадити и прошле године али то није учињено. Рок за текућу годину је јун али с обзиром на тек одржане изборе и сву процедуру која следи, тешко је очекивати испуњење овог рока и 2016. године, што практично значи да европска комисија ни овог пута неће имати легитимног саговорника, каже дипломирани економиста Светозар Марковић.
Други суштински предуслов је да се ураде стратегије аграрног и руралног развоја на нивоу локалних самоуправа, идентификују стратешки циљеви, програми рада, појединачни пројекти и уради акциони план те стратегије.
Град Шабац је, по Марковићевим речима урадио стратегију, идентификовао циљеве, програме и 84 појединачна пројекта који третирају све области аграрног и руралног развоја.
- Намера је да крајем трећег квартала ове године имамо урађено према методологији Европске Уније 15 приоритетних пројеката и да са њима конкуришемо за средства из ИПАРД, наравно чим Управа за аграрна плаћања буде акредитована, додаје Марковић.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa