Инфо

2. јун 2016.2. јун 2016.
ПОТРАЖИВАЊА БИВШИХ РАДНИКА МИНЕРАЛНИХ ЂУБРИВА И ДАЉЕ ВИСЕ О КОНЦУ

МУКО МОЈА ПРЕЂИ НА ДРУГОГА

Привредни суд остао при тврђењу да по предмету “Зорка минерална ђубрива“ поступа на законит и правилан начин. Радници најављују протесте
Од градоначелника до кабинета премијера, од премијера до Министарства правде, од Министарства до Привредног суда, тако би у најкраћим цртама изгледао зачарани круг у којем су се нашли бивши радници Зоркиних минералних ђубрива који већ седам година не могу да наплате своја заостала потраживања. Наиме, након вишегодишње агоније, у марту ове године представници оштећених радника упутили су писмо премијеру Србије Александру Вучићу са молбом да искористи свој ауторитет не би ли се ова прича коначно привела крају. Радници су тражили од премијера да се 270.281.494,12 динара који потичу од продаје дела имовине фабрике из реструктурирања изузме из стечајне масе и искористе за измирење радничких потраживања.
-Молимо Вас да се новац (270 милиона динара) од продаје дела наше фабрике изузме из стечајне масе, из простог разлога јер фабрика није продата из стечаја већ је продата 2009. године, тачно 6 година пре отварања стечаја док је новац стајао на подрачуну Агенције за приватизацију, а не на рачуну предузећа. Изузимање новца из стечајне масе би нам омогућило бар колико толико да се обештетимо- наводи се између осталог у писму радника премијеру.
Одговор, у којем се каже да је предметни допис прослеђен Министарству правде, на даљу надлежност, добили су више од месец дана касније. Средином маја, од надлежног министарства стиже допис да је Привредни суд у Ваљеву дужан да им одговори у року од 15дана. Крајем маја, из Привредног суда добијају одговор у којем се наводи да је у предмету “Зорка минерална ђи“ поступано на законит и правилан начин те да стечајни судија нема овлашћења да доноси одлуку да се наведени новац изузме из стечајне масе и исти расподели само делу поверилаца.
Незадовољни радници су се након тога, по ко зна који пут окупили испред зграде “Гласа Подриња“ и РТВ “Шабац“ не би ли скренули пажњу јавности на свој проблем. Овом приликом најавили су протесте у Београду, али и и нову тужбу Стразбуру.
-Након свега смо поново одбијени. Од институције до институције све иде у круг. Што би наш народ рекао “муко моја пређи на другога“. Не преостаје нам ништа него да своје незадовољство изразимо протестом у Београду и поново у Стразбуру доказујемо да смо у праву- истакао је Радосав Јаковљевић испред радника.
Подсећања ради, од 885 радника који су радили у Минералним ђубривима више од 300 није пријавило своја потраживања, јер како наводе нису били благовремено обавештени. Од 558 који су се нашли на списку, на суду је прихваћено само 97 захтева.
Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa