Инфо

2. јун 2016.2. јун 2016.
БИВШИ ЂАЦИ УЧИТЕЉСКЕ ШКОЛЕ ПРОСЛАВИЛИ ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ

ПОЛА ВЕКА ОД МАТУРЕ

Некадашњи ђаци Учитељске школе у Шапцу прославили су прошле суботе пола века матуре. Радујући се сусрету са школским друговима, око 35 учитеља у пензији присетило се ђачких дана.
Пола века након изласка из школских клупа, матуранти некадашње петогодишње Учитељске школе „Душан Јерковић“ поново испред зграде у којој су се школовали. 50 година старији, кажу да им се већина животних жеља остварила, а да данас евоцирају успомене, уз незаобилазне свакодневне теме.
- Најчешће разговарамо о породицама и о здрављу. Терет година и здравственх проблема за сада добро носимо. Наша генерације је школовање у Учитељској школи почела 1961/62. године. Годину дана касније у Шапцу је основан хор „66 девојака“ а већина девојака које су певале у првој постави хора су биле наше школске другарице. Учитељска школа давала је веома квалитетан учитељски кадар. Изнедрила је генерације које су оставиле дубоке трагове у науци, уметности и књижевности, рекао је Живко Поповић, професор у пензији.
Некадашња ученица В/2, Слободанка Милошевић, каже да се школски другови срећу и мимо обележавању годишњица матуре.
- Окупљамо се сваке прве суботе у јуну сваке године, када на дружење дођу наши школски другови из разних градова Србије, али и из Босне и Херцеговине. Ми који живимо у Шапцу још чешће организујемо дружења. Ове године окупило се нас 35, а пре прославе матуре смо отишли до цркве, како би одали почаст за наших 27 школских другова који више нису са нама, навела је Милошевићева.
Шабачки учитељи имају један предлог за град.
- Наша генерациј је на измаку. Жеља нам је да се испред Музичке школе „Михаило Вукдраговић“ постави мала спомен табла, на којој ће писати да се у тој згради налазила Учитељска школа. Сматрамо да то није велики издатак ни напор, како би се очувало сећање на генерације учитеља које су се школовале на овом месту, рекао је Поповић.
Дружење матураната Учитељске школе настављено је у ресторану уз музику „Чивијаша“, уз договор да се окупе и следеће године.
М.С.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa