Инфо

2. јун 2016.2. јун 2016.
ПРВИ СОЛИСТИЧКИ КОНЦЕРТ ИРИНЕ БРОДИЋ ОДУШЕВИО ПРИСУТНЕ

ОСТВАРЕЊЕ СНА

Програмом на коме су била дела Баха, Моцарта, Џенкинса, Сибелиуса, Тајчевића, Листа, прошлог уторка, 31. маја, показала зашто је, између осталог, зову и принцезом клавирских дирки
Шабачка белисима, принцеза клавирских дирки, девојчица анђеоског гласа. Једна, јединствена, а наша Ирина Бродић, ученица Музичке школе „Михаило Вукдраговић“. Игра, глума, певање, свирање њој нимало нису страни. А и како би били када је са само годину дана уз своју баку научила да пева Ц-дур лествицу на слог „а“. Није стала на томе. Са пет година закорачила је у свет музике певајући у Музичком забавишту код проф. Соње Живковић и проф. Марине Апелић, Дечјем хору „ВиВа“. Наставу клавира почела је да похађа годину дана касније у класи Хелене Давидовић и солфеђа у класи Ирене Никачевић, професорки Музичке школе „Михаило Вукдраговић“. Од тада па до данас ова насмејана и ведра једанаесто и по годишња девојчица није престајала да одушевљава својим наступима овековеченим многобројним наградама.
А зашто је то тако показала је прошлог уторка, последње вечери месеца маја, у сали Музичке школе на свом првом солистичком концерту. Разиграни прстићи испуњени емоцијама Иринине малене душе одсвирали су перфектно одабране композиције Баха, Моцарта, Џенкинса, Сибелиуса, Тајчевића, Листа.
- Било је захтевно да изведем цео нови програм и делић старог. Јако сам срећна зато што је од почетка ово био неки мој циљ. Стварно је јако тешко свирати пред својом публиком, свим наставницима који знају и очекују од мене што више - рекла је видно узбуђена Ирина после одсвираног концерта.
Оно што су обећале Ирина и проф. Хелена Давидовић заједно су и испуниле солистичким концертом на коме су, по Ирининој жељи, наступили и њени пријатељи. Камерни састав „Лепотица и звери“, кога поред Ирине чине и Лука Петровић, Константин Бечејић и Лазар Марковић, са одсека гитаре у класи проф. Стевана Јовића, одсвирао је са изузетком повређеног Лазара, Моцартову Сонату КВ279, Ц-дур, И став, и Григову „Тхе Халл оф тхе Моунтаин Кинг“. Наступили су и Анета Бијуклић, глас, Жељко Ђукановић, глас, и Лазар Торбица, клавир, извевши „Стојано, мори, Стојано“. Такође у класи мр Мирјане Пателић Анета Бијуклић, Марина Јокицић, тарабука, и Стефан Горњик, гитара, отпевали су и одсвирали композицију „У Стамболу на Босфору“. Као изненађење вечери, а у знак братске љубави, браћа Михајло Бродић и Реља Никачевић уз клавирску подршку тетке и маме Ирине Никачевић, отпевали су песму компоновану за сестру.
- Презадовољна је мала реч када је у питању Ирина која је са својих једанаест и по година успела у овом малом метежу од живота да уради нешто што је феноменално. Напросто је цели смисао нашег рада максимално изнела и поделила са нама и то са таквом мирноћом, лакоћом и великом љубављу. За мало дете то је заиста велики изазов. Чекајте нас следеће године са можда још једном лествицом више у напретку. Ми обећавамо да ћемо доћи - поручила је проф. Хелена Давидовић признајући да иако је све деловало на сцени бајковито у одређеним моментима рада није баш тако пошто је потребно много одрицања и свега оног што на крају доводи до добрих резултата.
Њен свет врти се око музике, што је више него очигледно. Како је и сама једном приликом изјавила не прође дан а да не засвира. Најлепше се осећа на сцени, а аплауз публике неизмерно воли. А њих никада није недостајало било као представника Дечје филхармоније у Београду 2014/2015., било као члана Српског народног позоришта у Новом Саду где са симфонијским оркестром наступа као солиста - дечји сопран од ове године. Свој дар за музику показала је и учешћем на хуманитарним манифестацијама, у шоу-програму „Ја могу све“ у групи „Пахуљице“ и наступима са Мјузикл Академијом забаве и уметности „О&М“ из Новог Сада.
КУРСЕВИ
Стремећи да буде што боља Ирина је успешно похађала курсеве еминентних стручњака и то: Ђорђа Милојковића, Светлане Богинов, Јокут Михајловић и Јевгенија Стародупчева
ПРЕГРШТ НАГРАДА
Ирина Бродић активно се појављује на многобројним такмичењима на којима је до сада освојила три републичке награде, деветнаест међународних, од којих четрнаест као победник категорије и три као Лауреат такмичења. На Интернационалном такмичењу „Премио Цливис“ у Риму, Италија, бриљирала је 2014. године где је у категорији гудача и пијаниста са максималних сто поена проглашена апсолутним победником такмичења. Носилац је и прве награде на Интернатионал интернет мусиц цомпетитион и друге награде „Цхопинг Фест Белграде“. На Међународном такмичењу највишег ранга у нашој земљи „Петар Коњевић“ освојила је трећу награду. Успех већи самим тим што нису биле додељене ни прва ни друга.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa