Инфо

9. јун 2016.9. јун 2016.

КВАЛИТЕТНА СИЛАЖА ОСНОВ СТОЧАРСКЕ ПРОИЗВОДЊЕ

У региону Мачве кукурузом је посејано око 35.000 хектара. Од производње на силажу оде пет одсто али је то један од најзначајнијих сегмената због исхране јунади.
Код нас показало се, а то је већ годинама, да група 500 даје најадекватније резултате јер се на време скидају усеви, како у зрну тако и за силажу. Треба напоменути да пољопривредници који желе кабасту силажу врше сетву силажних хибрида, хибрида који су намењени силирању јер добијају 30 до 40 одсто већи принос кабасте силаже а то ни мало није занемарљива чињеница. То су и хибриди који су сварљивији. Углавном су група 600 и 700. Свака семенска кућа када врши презентације посебно напомиње који су то силажни хибриди и треба поштовати ту препоруку.
Наш стари сељак још у доба када је почињало силирање није знао , није имао сазнања, који су то силажни хибриди а који не, али су преко стоке радили експеримент. Одсекли би неколико биљака једног хибрида, неколико другог, трећег и када полузелену биљку баце пред краве или јунад и коју најпре поједу-то су силирали.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa