Инфо

9. јун 2016.9. јун 2016.
УСПЕШНА ГОДИНА ЗА УЧЕНИКЕ МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ „МИХАИЛО ВУКДРАГОВИЋ“ У КЛАСИ МАРИЈЕ ГОЂЕВАЦ

ПИЈАНИСТИ У СРЦУ И ДУШИ

Аљоша Кесеровић, Неда Дачевић и Марија Гајић током протеклог периода освојили прегршт награда како на домаћим тако и на међународним такмичењима
Протекле седмице у Музичкој школи „Михаило Вукдраговић“ све је одзвањало од музичких нота док су ходницима ужурбано пролазили ученици. Последњи испити, провера знања и неоспорног талента, привођени су крају. За оне највредније, а њих је у овој школи итекако много, предстојећи одмор биће испуњен задовољством због чињенице да су током протекле школске године постигли запажене резултате. Такав случај је и са ученицима у класи проф. Марије Гођевац Аљошом Кесеровићем, Недом Дачевић и Маријом Гајић.
- Занимљива и лепа година. На такмичењу младих пијаниста „Петар Коњовић“ у Београду освојио сам прву награду. Имао сам трему али сам успео да одсвирам оно што смо вежбали. Пред нама је одмор али се размишља и о новом програму. Волим да свирам. То је нешто лепо, изузетно ““ рекао јер Аљоша који је до успеха стигао иако свира само годину дана.
Две године старија Неда Дачевић, ученица трећег, а од септембра четвртог разреда, на Међународном такмичењу „Даворин Јенко“, Такмичењу „Бинички“, оба у Београду, и Међународном такмичењу младих пијаниста у Шапцу освојила је прве награде. Свој таленат показала је и на Интернационалном такмичењу у Тревису у Италији освојивши треће место у А категорији.
- Од свих такмичења највише ми се свиђа наше, шабачко, зато што је најлепше, најкултурније. Где год свирам пријатно ми је јер уживам у томе. Музику сам волела још док сам била мала. Желела сам тиме да се бавим и жеља ми се остварила. Поред клавира волим све инструменте али клавир највише. Волим и да певам ““ више него сигурна је у одабир свог позива Неда.
Иако већ сад имају неке планове за наредну годину сачекаће да се врате са заслуженог одмора како је истакла и проф. Марија Гођевац.
- Њих двоје су потпуно различити али оно што их повезује јесте та жеља и воља за радом, истрајност и велики таленат. Надам се да ће и у будуће наставити да раде у том правцу.
Прва година Средње музичке школе, када је у питању Марија Гајић, била је у знаку Републичке смотре музичких талената Србије у Сремским Карловцима и 8. Међународном такмичењу „Гиовани Мусицисти ““ Цитта ди Тревисо“ у Италији.
- На Републичкој смотри, која се одржава бијенало сваке друге године и окупља веома младе талентоване пијанисте који као предуслов за такмичење имају освојене неке веома битне и престижне награде, освојила сам друго место. Награде су недељиве тако да је успех самим тим већи. Била ми је велика част да учествујем. Такмичење у Италији окупило је такмичаре из двадесет четири земље, а само су била два представника из Србије. Освојила сам треће место свирајући пред врсним светским стручњацима, како педагозима тако и пијанистима. Освајање бронзане медаље сматрам великим успехом ““ прездовољна постигнутим додала је Марија коју ни предстојећи одмор неће одвојити од музике коју изнад свега воли.
Јака конкуренција, строг жири, као и систем оцењивања који подразумева недељиве награде, али и чињеница да су многи врсни свирачи остали чак и без похвала, ишли су у прилог Маријином великом успеху.
- Марија је и даље на правом путу свог успеха. Награда на Интернационалном такмичењу у Италији је и мотивација за њен даљи рад, као и за мене. Извела је јако тежак репертоар. Издвојила се својим дивним духом који носи са собом, дивним свирањем. Њена жеља и воља виде се у сваком њеном тону и свакој њеној ноти. То је нешто врло лепо што је реткост чути код остале деце. Она је ушла у виши ранг такмичења и надам се да ћемо осати у том свету јер једино то има смисао ““ поручила је проф. Гођевац.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa