Инфо

7. јул 2016.7. јул 2016.
ПЕТРОВДАНСКО ЛИЛЕЊЕ ИСПРЕД РАДОВАН КУЛЕ МИЛИЋА ОД МАЧВЕ У БЕЛОТИЋУ

МАШТА УЧИНИЛА СВАШТА

Фантастика, сан и машта коју је код људи овог краја давно уочио славни сликар могла се видети у креацијама многобројних лила. Уличне трке, богатство мачванске игре и песме уз бесплатне куване кукурузе, сендвиче, сокове и весеље зачинили традиционалну манифестацију
Весело, маштовито, обилато шарено, распевано и разиграно, било је синоћ, увече Петровдана 11. 07. 2016. године испред Радован куле, славног светског, а нашег сликара из Мачванског Белотића, почившег Милића од Мачве. Све, управо онако како је то, по многима најзначајнија личност 20 века, рођена у овом селу и желео, пре двадесетак година, организујући по први пут ову манифестацију. Тада је Милић бирао најпламенитију, најотрцанију и у свему нај лилу, међу мноштвом, које су пред великим бројем земљака изнела деца из Белотића.
Слично је било и овог пута, само наравно без Милића али са успоменом на њега. Испред Радован куле коју је посветио оцу смењивале су се фолклорне дружине из готово свих мачванских села, певачка група “Јован Богослов“ из Шапца, певачи солисти и инструменталисти.
Претходно су у узаној сеоској улици која носи Милићево име одржане уличне атлетске трке деце ( предшколци и основци ) заљубљеника у “краљицу спортова“, полазника атлетске секције у Белотићу којом руководи овдашњи учитељ Мирољуб Ћирић и шабачке дружине девојчица и дечака АК Ашк-Темпо, тренера Велимира Планка.
Током програма на бини испред Радован куле победницима у више трка, девојчицама и дечацима уручене су награде ( медаље, пехари и дипломе с ликом знаменитог сликара ).
Као “шлаг на торту“, дошао је избор најлепших лила по оцени посебног жирија. Њихови аутори, девојчице и дечаци, наравно уз обилату помоћ родитеља или других старијих чланова породице, приказали су их на отвореној сцени. Поред специјалних награда организатора, Туристичке организације, КОЦ Богатић, све под покровитељством општине Богатић, изнудили су мноштво аплауза публике.
Најмаштовитија међу лилама, била је она коју је изнео Миливој Ћирић, десетогодишњи ученик Основне школе “Мика Митровић“ у Богатићу.
Свима су бесплатно дељени кувани кукурузи и сокови. Народно весеље, испред Радован куле трајало је до касно у ноћ.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa