Инфо

7. јул 2016.7. јул 2016.
СВЕ ГЛАСНИЈА ИДЕЈА О УЈЕДИЊЕЊУ ОПОЗИЦИЈЕ

СЛОГА УМЕСТО ДЕОБА

Уједињена демократска опозиција има прилику да се већ на председничким изборима следеће године наметне као алтернатива режиму Српске напредне странке, сматрају представници странака демократске провенијенције
Представници Демократске странке, Социјалдемократске странке, Нове странке и Заједно за Србију током последњих неколико месеци све чешће спомињу могућност реинтеграције и заједничког политичког деловања. О овој теми говорило се и током формалног и неформалног дела Изборне скупштине Заједно за Србију одржаној прошле суботе у београдском Дому омладине.
- Идеје уједињења, али и деоба, у Србији имају веома дугу историју. Идеја о уједињењеу је добра, али мора да буде прихваћена и код чланства, а не само на нивоу лидера странака. Нажалост, имали смо примере да се лидери странке посвађају, што је водило до распадања странака, што свакако није добро. Ако се наше странке демократизују онда је таква расправа могућа, посебно ако се ради о вредностима око којих ћемо се скупити. Мора се разговарати и о ставу који ми заузимамо на политичкој сцени у односу на једнопартијски систем Александра Вучића, каже проф. др Драгољуб Мићуновић, председник Политичког савета Демократске странке.
Чланство Демократске странке на изборној скупштини у септембру одлучиваће о овом предлогу.
- Реинтеграција Демократске странке је тема о којој чланови наше странке треба да се изјасне. То је пут који омогућава да се на политичкој сцени Србије створи алтернатива која ће моћи не само да критикује режем већ и да му парира. Такво стање мора да наступи пре председничких избора следеће године, како би почели са новим победама које ће Србији вратити наду. Наду да ћемо постати уређено друштво, односно држава у којој постоји владавина права, где се поштују људи и која се економски развија, наводи проф. др Бојан Пајтић, председник Демократске странке.
Идеју блиске сарадње странака демократског блока подржава и председник Политичког савета Заједно за Србију Душан Петровић.
- Уверење чланова Заједно за Србију је да што пре треба да буде пронађен начин за заједничко, функционално деловање странака проевропске оријентације које су истинска опозиција Вучићевом режиму. Да би се то десило, морамо да се договоримо око темељних ствари политике. Заједно за Србију ће снажно доприносити томе да се нађе начин како да проевропска опозиција буде јединственија него што је данас, истиче Петровић.
„ЧОВЕК ИНСТИТУЦИЈА“
УМЕСТО ВЛАДЕ СРБИЈЕ
Опозициони лидери сматрају да се нова Влада Србије не формира јер се Александру Вучићу свидело да буде врховна институција у држави и човек који једини има право да доноси одлуке.
- Уколико нема Владе, постоји само један човек који је министар свих ресора. Он, фигуративно, претвара воду у вино, хапси, саслушава и амнестира. Прошле недеље смо били сведоци да је Александар Вучић на себе преузео улогу заштитника грађана. На састанку са грађанима он је лекар, послодавац, геометар и адвокат. Све то је изузетно опасно. Не постоји добра власт, већ само добро контролисована власт. Тренутна власт не само да није контролисана, већ се свела на доминацију једног човека. Таква ситуација је увек опасна, јер колико год тај човек био добронамеран, или злонамеран, резултат је увек лош, каже лидер Демократске странке Бојан Пајтић.
Лидери опозиционих странака кажу да је њихова мисија да уместо једног човека, о судбини милиона људи одлучују сами грађани, јер се само на тај начин може створити уређена држава, са независним институцијама, владавином права и политичким плурализмом.
М.С.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa