Инфо

7. јул 2016.7. јул 2016.
ХОРТИКУЛТУРА

Одржавање дворишта и цвећа у летњем периоду

Заливање је основна потреба травњака и цвећа током врелих летњих дана. То је најбоље радити ујутро или после поноћи. Никако предвече. Најнижа температура земље је око 5 сати и што сте ближе том периоду заливање је благотворније. Шеф сектора зеленила у ЈКП „Стари град“ Војислав Стојчић каже да одржавање приватних травњака и саксијског цвећа није превише компликовано ни скупо.
-Високе температуре изискују и веће заливне норме, што значи да травњаке треба залити обилније, са 10 до 15 литара на квадратни метар. Уколико се учини на тај начин, није неопходно заливати сваки дан. Цвеће се третира на исти начин а уколико постоји могућност треба га једном седмично прихранити са водотопивим ђубривом, раствором концентрације 10 до 20 грама у 10 литара воде. Као добар пример за ту врсту прихране показао се „Муртроник“. Нешто више времена треба посветити одржавању ружа у летњем периоду. Све прецветале пупољке отклонити да не троше снагу биљке а после кише третирати лист да би остао здрав. Најбоље је то урадити са Квадрисом или Тилтом, раствором 10 милилитара на 10 литара воде а ако се појаве биљне ваши додати инсектицид (на пример Актара, Апач, Моспил). Оваква заштита је релативно јефтина јер постоје мала паковања, препоручује Стојчић.
Туширање биљака се не препоручује док су високе температуре. Ако је то неопходно, ако се биљке налазе уз путеве или близу неког градилишта, онда сачекати најнижу дневну температуру.
Уколико сте пожелели да освежите терасу новим цвећем, идеална је сурфинија, вербена, винке, дихондре, мушкатле или бегоније. Све оне су отпорне и прилагођавају се осунчаним просторима ако су у адекватним саксијама. За просторе у сенци најбоља је вредна лиза, колеус или жарице. Оне чак боље напредују у хладу. Цена саксијског цвећа је од 40 до 200 динара и може се купити у сектору зеленила.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa