Инфо

21. јул 2016.21. јул 2016.
Купина солидно родила

ВоЋе уекспанзији

Берба купине у региону Мачве је почела али цене су још неизвесне. Очекују се просечни приноси до 20 тона по хектару а на парцелама са системом за наводњавање могу се очекивати и знатно веће количине.
Купина је воћна врста у експанзији, тренутно се гаји на око 500 хектара.
Ове године процењује се да ће цена купине бити 40 динара за килограм „чачанке“ а до 50 динара за торнфри (Тхорнфрее), уз тенденцију пораста преко 65 динара. Вероватно ће то утицати и на проширење воћњака, сматра стручњак Дирекције за пољопривреду Предраг Вујковић.
-Мислим да ће кренути цене на горе. Сорте које је најбоље гајити су торнфри и честер, као водеће сорте и најбоље на нашем терену, као и трипл краун (Трипле Цроњн). Разлика између чачанке, сорте која је можда и највећег приноса, и ове две сорте - торнфрија и честера - јесте у количини шећера и у бољој издржљивости, квалитету за хладњачаре. Чвршће су и имају своју форму коју не губе, као и облик и боју. Свакако после свих првих основних ствари анализе земљишта и избора терена мора да се обезбеди првенствено велика количина воде јер купина тражи обилно заливање и мора да се одлучи за неку од сорти које су погодне за одговарајуће терене. Рецимо, чачанка је отпорнија на мразеве па је самим тим заступљенија у мачванском крају више него у Поцерини- каже Вујковић.
Избор сорте зависи у многоме од терена и места где се гаји. За Поцерину су можда најбољи и најзаступљенији торн фри, који даје изузетан род, није толико отпоран на мразеве и зато се гаји у вишим пределима а изузетно је добар по садржају шећера и отпорности на транспорт. Честер је сорта по количини и садржају шећера слична торнфрију а по изгледу личи на чачанку. Доста је боља.
- Мислим да ће перспектива у гајењу купине бити Лох Нес и Трипл краун. Ко сада заснива производњу најбоље би било да се одлучи за неку од тих новијих сорти, Честер или Трипл краун. Откуп је загарантован јер су то све махом индустријске сорте-наводи Вујковић .
Купиина је мало скромнија што се тиче улагања и заштите. Највише има физичког рада али је најрентабилнија. На купини може само да се много или мало заради ““ не и да се пропадне.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa