Инфо

21. јул 2016.21. јул 2016.
БОГОВИДАЦ И ЧУДОТВОРАЦ

СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЈА

У уторак, 2. августа, Српска православна црква и верници обележавају Боговица, чудотворца, ревнитеља вере Божје, светог пророка Илију
Родом из града Тесвита, због чега је прозван Тесвићанин, у младости се често повлачио у пустињу, да се моли и размишља у тишини. У то време, Царство јеврејско је било подељено на царство Јудино са два племена и престоницом у Јерусалиму и царство Израиљево са десет племена, са престоницом у Самарији. Првим су владали потомци Соломонови, а другим потомци Јеровоама, слуге Соломоновог. Највећи сукоб имао је пророк Илија са израиљским царем Ахавом и његовом женом Језавељом. Будући родом из Сирије, Језавеља је успела да наговори мужа да подигне храм сиријском богу Ваалу и одредила многобројне свештенике да му служе. Великим чудима Илија је доказао силу и моћ Бога истинитог. Затворио је небо да не буде кише три године и шест месеци, спустио је огањ са неба и запалио жртву Богу своме, док су Ваалови жречеви били немоћни, свео је кишу молитвом са неба, чудесно умножио брашно и уље у кући удовице у Сарепти васкрсавши јој умрлог сина, који је такође постао пророк под именом Јона, прорекао Ахаву да ће му пси лизати крв и Језакељи да ће је пси појести, што се и догодило. На Хориву је разговарао са Богом. Пред смрт је узео Јелисеја и одредио га за наследника у пророчком звању, огртачем је пресекао воду у Јордану и на послетку, узнет на небо огњеним колима.
На гори Тавору, Свети пророк Илија се јавио преображеном Христу и тројици апостола. Пред Други долазак Христов, пророк ће се поново појавити и према речима Светог Јована Богослова “пострадаће од мача Антихристова“ (Откровење 11, 3-12).
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa