Инфо

28. јул 2016.28. јул 2016.
СВЕТА МУЧЕНИЦА ПАРАСКЕВА РИМЉАНКА

ПЕТКА ТРНОВА

Свету Петку Трнову многи поистовећују са Светом Петком, светитељком српског порекла, која је рођена у Епивату у десетом веку, а прославља се 27. октобра. Међутим, реч је о две различите светитељке истог имена. Петка Трнова живела је у Риму, у другом веку, а обележава се 8. августа, када се завршава мали летњи циклус женских празника
Преподобна Параскева рођена је у Риму, у време цара Агатона. Њени родитељи, Агатон и Политеја, дуго нису могли да имају децу и непрестано су своје молитве узносили Богу да им дарује једно дете. А Господ, који твори вољу оних који Га љубе, дао им је женско чедо, која доби име Параскева.
Одгајена у хришћанској вери, проводила је време у молитви и проучавању Светог Писма. Када су јој умрли родитељи, имање је раздала сиромасима и примила монашки постриг. Са великим жаром и ревношћу, проповедала је веру у васкрслог Христа, која је у то време била забрањена у Риму. Неки злобници, каквих је одувек било на овом свету и биће до свршетка, пријавили су је цару Антонину.
Када је цар угледао, био је поражен њеном мудрошћу и лепотом: “Девојко, ако пристанеш на мој предлог и принесеш жртву боговима, постаћеш наследница многих дарова и добара; ако не пристанеш, знај да ћу те предати на многе муке“. Светитељка је одбила, “јер, као што каже пророк Јеремија, богови који не створише небо и земљу, истребиће се са земље“.
И заиста је била подрвгнута многим мукама, но, на послетку, цар је поверовао у Христа и примио свето крштеље у име Свете Тројице, а њу пустио да иде својим путем. Изашавши из Рима, прошла је кроз многе градове и села, проповедајући Спаситеља. У једном крају, где је кнезовао Асклипије, опет је наишла на невоље. Кнез је послао у пећину у коју су бацали осуђене на смрт, у којој је била велика змија отровница. Када је зашиштала, светитељка је дунула и закрстила змију, рекавши: “Дођи, о звери, гнев Божји на тебе!“ Јекнувши, змија се распукла на два дела. Видевши ово чудо, кнез и његова свита повероваше у Господа Христа.
После тога, светитељка је дошла у град у ком је кнезовао Тарасије. Када је чуо за њу, позвао је на суд и упитао у кога верује. Она је смело и смирено исповедила да верује у Исуса Христа. Многе је муке претрпела до краја земног пута, када јој је кнез тиранин посекао главу мачем, а душа њена отишла у вечне обитељи небеске.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa