Инфо

28. јул 2016.28. јул 2016.
ДОБРИЋИ ИЗ БЕЛЕ РЕКЕ ПРОИЗВОЂАЧИ КОЗЈЕГ СИРА

ПРИРОДНИ ПРОИЗВОДИ СУ НА ЦЕНИ

Месечна производња око 200 килограма сира. Тржиште условљено навикама купаца. Планови за будућност велики али њихова остваривост зависи од бројних спољашњих фактора
Након дугогодишње каријере у Шабачкој млекари, Добривоје Добрић из Беле Реке је прошле године у августу почео озбиљније да се бави козарством. Набавио је стадо од 20 грла, од којих дневно добије око 40 литара млека, односно на месечном нивоу произведе око 200 килограма козјег сира. Сир тренутно продаје код куће, док су планови за будућност како каже велики а време ће показати колико оствариви.
Европска искуства преведена на језик српског пољопривредника
Добривоје је својевремено доста због посла путовао по Европи. Та искуства је касније прилагодио српским условима и применио у свом газдинству.
-Боравио сам на фарми коза у Грчкој око месец дана. Место се налази 50 километара од Триполија, у планини. Ту је било око 3.000 коза, а у оквиру комплекса је радила мини млекара и кланица. Све је одлично функционисало. Након тога сам био на још неколико места у Европи, на једном смо урадили и козју фету, тако да ми рад са козјим млеком није био стран- прича Добрић и додаје.
-Када сам остао без посла у Шабачкој млекари одлучио сам се да набавим стадо коза. Тренутно имам 19 музних грла и једног јарца. Још увек је све на експерименталном нивоу. Просторних могућности за проширење имамо, али је све питање финансија јер у ова турбулентна времена нисмо расположени да улећемо у кредите.
Козарство тражи време
Поред простора и незаобилазних финансија, бављење козама и производњом сира изискује доста времена. Како Добрић наводи, њихова дневна сатница је до минута испланирана, а свако одступање значи губитак.
-Наш радни дан почиње у 6 сати ујутро. Тада се спремамо за мужу која траје око пола сата, а потом иду 2 сата на испашу. Када је реч о испаши имао сам среће што сам набавио “размажено“ стадо. Код старог газде свака је имала своје име, ја их зовем оним које ми прво падне на памет али ме и даље слушају. Након што дођемо кући посирим млеко од ујутро, то је посао од нека три сата, па онда мала пауза па поподневна испаша од пет до седам. У пола осам сам код куће, онда иде поподневна мужа. У свему овоме имам помоћ од супруге и сина. Испрограмирани смо као машина. Ако до 11 сати млеко није посирено, оно мора да буде у фрижидеру а после да се загрева што је велики губитак енергије- објашњава Добривоје.
Коза може да даје млеко од пет до седам година. У газдинству Добрића , 19 коза је ојарило у просеку 1,8 јарића. “Подмладак“ се углавном продаје јер да би женско јаре могло да даје млеко треба да прође око 3 године.
Производе диктира тржиште
Добрићи тренутно произведу око 200 килограма сира месечно. Немају проблема са продајом јер је реч о високо квалитетним природним производима. Добривоје тврди да нема тога што он од млека не може да направи, али производњу диктирају навике тржишта, док је за пласман на пијаце или маркете неопходна папирологија али и поверење.
-Сир правимо по укусу купаца. Неко воли мало старији, али већина више воли млад сир. Све што имамо продамо, јер сиримо без икаквих вештачких додатака. Само со, сирило и културе. За сада продајемо само код куће. За пијацу нам је потребан човек од поверења, јер џабе ако ми испоштујемо све процедуре, а они на пијаци сир држе у неадекватним условима. Док нам за продавницу треба папирологија у коју смо тек кренули, а то је дуготрајан и скуп процес, објашњава Добривојев син Владимир.
Рецепт за сир не постоји
-Јединствени рецепт за сир не постоји. Све је ствар идеалног времена и осећаја. Да би се направио природни производ не треба вам ништа сем со, сирило и култура. Од осећаја зависи колико дуго неки процес треба да траје. А тај “осећај“ се развија искуством. Наиме, по некој “рецептури“ посиравање траје од пола сата до 45 минута, али у пракси то време зависи од температуре млека-каже Добривоје.
Амброзија за дезерт
Козе нису претерано захтевне животиње. Природни су уништитељ корова, а амброзија им дође као дезерт.
Т.Т.-Н.К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa