Инфо

28. јул 2016.28. јул 2016.

У Србији најскупљи дизел у региону

Просечне малопродајне цене бензина у Србији у односу на цене почетком марта, када је гориво било најјефтиније, повећане су за око седам одсто, а дизел за чак 11 процената. Истовремено је ауто-гас појефтинио за око пола процента, показују најновији подаци Удружења нафтних компанија Србије.
То значи да је бензин од марта поскупео за 9,41, а дизел за 13,85 динара. Течни нафтни гас је после узастопних појефтињења средином јула поскупео за око динар и сада се точи за 65,33 уместо 63,46 динара.
Просечна малопродајна цена бензина у Србији је 132,70 динара, евродизела 138,96. Упоређујући цене горива у Србији и у региону јасно се види да је дизел на домаћим пумпама међу најскупљим. Скупље се точи само у Албанији.
Истовремено је малопродајна цена бензина у Србији за око три одсто нижа од просека у региону.
Док литар дизела у Србији кошта 1,127 евра, у Македонији га плаћају 0,79 евро центи, у БиХ 0,90. Јефтинији је чак и у Грчкој, која је максимално подигла цене горива због свеопште економске кризе.
Разлог скупог горива у Србији су пре свега високе акцизе, готово највеће у региону, с друге стране драстично поскупљење нафте, а други разлог скупог горива у Србији. Барел нафте се последњих дана продаје за око 47 долара, што је за 70 одсто више него када је црно злато било на историјском минимуму 20. јануара ове године.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa