Инфо

4. август 2016.4. авг 2016.
ИСХРАНА ДЕЦЕ У ЛЕТЊЕМ ПЕРИОДУ

ТЕЧНОСТ ЈЕ НАЈВАЖНИЈА

Енергетске потребе су другачије, као и климатски услови, што се код неке деце манифестује смањеним апетитом.
Педијатри саветују да не форсирате дете да једе на силу и да је много важније да деца уносе довољне количине течности, која им је у овом периоду потребнија него редовни оброци. Најбоље је да малишани пију воду, чајеве, јогурт и сокове без шећера, док газирани и заслађени напици нису добар избор, јер ће им створити лажни осећај ситости, а неће задовољити потребу за течношћу.
Што се исхране тиче, малишанима у летњим месецима прија лаганија храна, па немојте да инсистирате да деца једу кувана „зимска“ јела, јер ће им она оптеретити стомачић и створити аверзију према оброцима. Дајте им доста свежег воћа и поврћа, месо и салату, као и пиринач или термички обрађено поврће.
Нека деца драстично промене навике у исхрани кад отпутују на море или планину и слабо једу. Ни то није превелик разлог за бригу, јер се углавном врате у „нормалан“ ритам по повратку кући. Уколико ваше дете не једе на летовању, такође немојте да га форсирате, већ инсистирајте само да узима довољно течности. С друге стране, код неке деце промена климе и окружења појачава апетит, па и ту будите флексибилни. Дозволите детету да на мору или планини једе шта жели, јер малишани реагују инстинктивно и неће тражити да једу уколико заиста нису гладни. Море, пливање, појачана физичка активност код неке деце појачава потребу за калоријама.
Такође, да би дете научило здраво и избалансирано да се храни, то морају да раде и остали укућани. Добро је да дете има пет оброка дневно, по могућству увек у исто време. Уколико ваше дете претерано одбија храну, болешљиво је и раздражљиво, потражите савет педијатра.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa