Инфо

4. август 2016.4. авг 2016.
АЛО ШАБАЦ

Двеста педесет хиљада милиметара Вучића

Када је онај шабачки хирург напредњачке провенијенције рекао да би Вучићу требало дати сваки милиметар наших живота, сигурно није рачунао да ће СНС ускоро направити изложбу са 250 метара Вучића.
Или речником шабачких напредњака: цирка 250.000 милиметара Вучића окачених по зидовима, тако да се у том простору осећате горе него у реалном животу. Где год се окренете ““ Вучић!
Једино је штета што ће изложба “Двеста педесет хиљада милиметара Вучића“, звана “Нецензурисане лажи“, чија је турнеја по Србији увелико најављена, вероватно заобићи Шабац, мада би је требало организовати у време шабачког вашара. Одговара амбијенту у милиметар.
Београдску поставку сам обишао са колегом Предрагом Поповићем, човеком који Вучића познаје у центиметар, пошто се са њим интензивно дружио када нико други није хтео.
Вучић је, наиме, већи део своје каријере био особа за избегавање. А Поповић баш такве воли.
Сада, када би сви да се друже с Вучићем, Поповић то избегава, па су му, ко и мени, окачили “радове“ на све стране оне милиметарске изложбе.
Одемо Поповић и ја на изложбу, вратимо се са изложбе, а онда главни СНС бот, неки пијани фризер из Лознице, напише на Твитеру: “Дража Петровић, главни уредник оног Данаса, дошао на изложбу СНС са Предрагом Поповићем, колумнистом оног Таблоида. И шта уопште више рећи?“
СНС, дакле, на изложби уместо кустоса има особе које педантно бележе ко је све тамо био, кад је ушао, кад је изашао и шта је радио. Ту одговорну дужност тренутно обавља тај пијани фризер из Лознице, типичан примерак напредњака: затворио је фризерски салон и посветио се реформама. Зато сви имамо утисак да смо ошишани.
Као што би, да је онај шабачки хирург којим случајем победио у Шапцу, сви имали дојам да смо оперисани.
Лајтмотив изложбе је Кораксова карикатура где је Вучић приказан као стриптизета. Изашла је на насловној страни Данаса па смо тај број продали у трипут већем тиражу него иначе. Читаоци ваљда воле стриптиз.
Вучић је на некој конференцији за штампу после тврдио да је ту заправо приказан као проститутка.
А у питању је, заправо, стриптизета, која неодољиво личи на Вучића, и која - да разјаснимо Одбору за ликовну културу СНС који му је ваљда тумачио ту Кораксову бравуру - са себе скида маску у народу знану као фантомка. Плус мрежасте чарапе и црвене ципеле.
Порука ове карикатуре јесте заправо да премијер са себе скида сваку одговорност, а никако да ће ускоро почети да ради у стриптиз клубу под шифрованим именом Алек Блек Роуз. Међутим, како напредњаку објаснити да је нешто метафора, када он мисли да је метафора исто што и мета. Тачније, мета са фором.
Е сад, премијера нико не би упоредио с проститутком, чак ни на карикатури, пошто је опште познато да он никада не мења партнере, мишљења, идеологије и рокове за бољи живот, али је сасвим легитимно карикирати његов обичај да са себе скида све, нарочито одговорност.
Јавно згражавање над сатиром и тумачење карикатура слободним стилом јесте обичај некаквих затуцаних верских скупина, чији најекстремнији примерци понекад упадну у редакцију каквог сатиричног часописа и побију присутне карикатуристе, најопаснији слој сваког друштва.
Што је занимљиво, кад крену да кокну карикатуристе, обично носе фантомке...
Дража Петровић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa