Инфо

18. август 2016.18. авг 2016.
ЗАВРШЕНА ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ НОДУЛАРНОГ ДЕРМАТИТИСА

САМО СЕ ЈЕДАН ПРАВИО „ПАМЕТАН“

Вакцинација говеда против болести квргаве коже, нодуларног дерматитиса, у регион Шапца завршена је а очекује се да у наредним данима буде завршена и у целом Мачванском округу, потврђено је Гласу пољопривредника у Ветеринарској станици Шабац.
Укупно је у шабачким селима вакцинисано 27.500 грла у 3.200 домаћинстава. У Мачванском округу 80.000 говеда.
- У целом округу остало је још мало посла са вакцинацијом и имали смо само једно домаћинство које је одбило, то ће се законски решити. Реаговали смо, сви заједно, брзо тако да је спречено ширење болести која се први пут појавила у нашој земљи. Од момента када смо завршили вакцинацију потребне су три недеље за стварање имунитета а 28 дана да се нормализује промет стоке између домаћинстава. Већ после седам дана стока се може предавати у кланице“, рекао је директор Ветеринарске станице Шабац Давор Шашић.
Сточна пијаца у Шапцу остаће још неколико недеља затворена за промет стоке.
Болест квргаве коже забележена је у Србији 15. јуна, највероватније је стигла из Бугарске или Македоније. Лоцирана је у региону Бујановца и Босилеграда где је и уништено 25 говеда. Вирус преносе комарци па се може назвати и сезонском болести јер се јавља у време појаве ових инсеката. Квргава кожа говеда одавно постоји, детаљно је описана, и зна се да се не преноси на људе.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa