Инфо

18. август 2016.18. авг 2016.
ГЛИСТЕЊАК

ДОДАТНА ЗАРАДА - ПОСАО ЗА НАЈМЛАЂЕ

Производња глистењака у Србији је доста занемарена и запостављена а репроматеријала за производњу је у изобиљу на нашим теренима, нарочито код одгајивача крава. Говеђи стајњак је фантастична подлога и одлична основа за производњу глистењака а најквалитетнија подлога је свакако коњски стајњак. Међутим пољопривредни произвођачи, нарочито повртари не користе ту златну основу за производњу квалитетног поврћа. Квалитетан глистењак неколико пута побољшава принос поврћа и повећава отпорност. Количина стајњака односно глистењака је много мања него што је потребно користити обичног стајњака.
Постоји и могућност удруживања пољопривредних произвожача који би правили глистењак и направити организацију која би се поред производње могла бавити паковањем и дистрибуцијом глистењака који је незаступљен на тржишту. Ми увозимо тресет који није ни прићи квалитету који би могао да има домаћи производ. Тим послом може да се бави свако пољопривредно газдинство и није потребна нека претерана снага. Чак и деца могу да се баве производњом у домаћинствима. Једноставно нису потребни никакви посебни објекти за производњу . Ограда од дасака или блокова довољна је за боксове. Потребно је мало обазривости у раду, да има довољно влаге и да се заштити од штета које би нанеле птице.
Површина коју сами изаберемо огради се даскама, убаци се ред стајњака и легло калифорнијских глиста, покрије се ради заштите од птица. Заливање је потребно али не превлаживање како би процес прераде стајњака од стране калифоорнијских глиста текао. Сваких седам до десет дана, прати се како се стајњак прерађује и додаје се нова количина и када се заврши процес , легла калифорнијских глиста се пребацују у други бокс а овај глистењак се прерађује и употребљава.
Највише се користи у цвећарству и повртарству јер то је незамислива производња без квалитетног глистењака. Ми имамо на нашем тржишту свега и свачега и нормално то испуњава услове по декларацијама , хемијски испуњава услове али физиолошки и микробиолошки то није ни прићи правом квалитетном глистењаку.
У појединим земљама чак калифорнијске глисте се издвајају, суше и служе као сточно храниво.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa