Инфо

25. август 2016.25. авг 2016.
УЧЕНИЦИ НА РАЗМЕНИ У ПОСЕТИ ШАБАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

МОСТОВИ ПРИЈАТЕЉСТВА

Посредством АФС Србије у оквиру пројекта „Интеркултура“ наредних месеци Лоренцо Донатоне из Италије и Ситтхисорадеy Сутасинее са Тајланда боравиће у Шапцу
Почетак школске године у Школи примењених уметности и Шабачкој гимназији биће више него занимљив. Ситтхисорадеy Сутасинее са Тајланда и Лоренцо Донатоне из Италије придружиће се својим вршњацима захваљујући пројекту „Интеркултура“ АФС Србије. Они су у пратњи чланова породица домаћина, проф. Бојане Јовановић и проф. Светислава Предића, протеклог уторка посетили Шабачку гимназију.
- Први пут сам овде. Допада ми се Србија зато што подсећа доста на Италију. Надам се да ћу научити српски језик. Допада ми се и српска историја и знам понешто о томе. Учио сам да пишем и читам ћирилицу. Немам проблем са писањем али имам проблем да запамтим све речи на српском језику ““ рекао је Лоренцо из Имале код Болоње.
У наредна три месеца Лоренцо ће похађати часове у Шабачкој гимназији. Његов домаћин, проф. Предић, истакао је да су први утисци, с обзиром да су у Шабац стигли 26. августа, позитивни.
- Врло брзо навикао се на читаво окружење јер долази из града који по величини одговара Шапцу. Јако лепо је прихватио и ћирилично писмо и већ полако и пише. Учи да говори. Битно да је мотивисан и заинтересован да научи. То је један од главних разлога што је одабрао да дође у Србију. Неке ствари сам му већ показао. Прво школу у коју долази. Испричао сам му укратко можда неки, по мом мишљењу најбитнији део историје нашег града који се тиче Првог светског рата и околности које су се тада дешавале. Прву песму коју сам му показао је „Тамо далеко“. Допала му се и зна да прочита саму песму. Надам се да ће научити до краја свог боравка овде у Шапцу.
С обзиром да обожава фотографију за Ситтхисорадеy Сутасинее избор Школе примењених уметности био је прави.
- Веома сам узбуђена. Овде је потпуно другачије у односу на моју земљу. Радујем се што сам овде. Очекујем да научим српски језик, стекнем доста пријатеља и понеку љубав ““ са смехом је додала Ситтхисорадеy коју зову и Тонгта.
По речима проф. Бојане Јовановић, која ће у наредном периоду бити њена друга породица, Ситтхисорадеy веома се радује поласку у школу, а поготово Фотографској секцији.
- Донела је свој професионални фотоапарат. Мислим да је до сада направила око хиљаду фотографија што шетајући кроз Београд, што шетајући кроз Шабац. Каже да се Србија, нарочито Шабац, доста разликује од њеног Тајланда и Банкока али да јој је овде лепо. Оно што је на мене оставило најјачи утисак јесте да је одушевљена што види звезде јер је у Банкоку толико светлости током вечери да се небо не може видети. Већ знамо нешто о њиховој храни. Добили смо прво вече тајландску вечеру. Очекује се једно лепо искуство што за нас као породицу домаћина, што за њу као госта. Мада она није гост него члан породице.
ПРАВИ АМБАСАДОРИ
Психолог у Шабачкој гимназији Биљана Дробњак, локални координатор АФС Србије „Интеркултура“ истакла је да су ова деца прави амбасадори наше културе и језика.
- Сада имамо ученике на тромесечном програму. Преко лета су две девојке, наше ученице, биле у Бриселу тако да смо за сада баш задовољни. Ова деца кад оду прави су амбасадори пошто виде и доживе нашу културу и наш језик. Циљ нам и јесте да српски језик и културу преносимо и проширимо на друге крајеве света.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa