Инфо

1. септембар 2016.1. сеп 2016.
САСТАНАК ПОСВЕЋЕН РЕШЕЊУ ПРОБЛЕМА ЗАГАЂЕЊА ЗЕМЉИШТА

НА ИСКУСТВУ ДРУГИХ ДОЋИ ДО РЕШЕЊА

Састанак поводом пројекта “Унапређење међусекторског управљања земљиштем кроз смањење притисака на земљиште и планирање коришћења земљишта“ одржан је у среду у Дуњића кући. Реализација се спроводи у сарадњи са Програмом Уједињених нација за животну средину и италијанског Министарства за заштиту животне средине. Састанку су уз представнике Градске управе присуствовали представници италијанске институција које се баве проблематиком загађења земљишта и његовог квалитета, представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине и неколико домаћих установа које се баве истом тематиком.
-Пројекат тежи успостављању институционалних капацитета и унапређењу земљишта, посебно на индустријским локацијама. На тим локацијама предстоји истраживање у наредном периоду. Земљиште представља основу од које потиче све што је човеку неопходно за живот и развој. Загађење земљишта представља велику претњу и у том смислу је потребно вратити се коренима и омогућити даљи економски развој унапређењем његовог квалитета, објаснио је Пјер Карло Сантор, пројект менаџер Агенције УН за заштиту животне средине.
Сантор је изразио задовољство што имају прилику да подрже локалну самоуправу у њеним напорима и настојањима надлежних институција које се баве овим питањем да унапреде квалитет земљишта.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је истакао да су одлучили да проблеме у Шапцу не гурају под тепих него да се са њима суоче.
-Чињеница је да смо ми на простору града раније имали велики хемијски комплекс и да је он, очигледно, загадио земљиште. Кренули смо у овај процес још пре две године и урадили смо План детаљне регулације за читав комплекс “Зорка исток“ са идејом да истражимо квалитет земљишта, односно индустријско загађење. То је јако важно да бисмо имали шта да понудимо новим инвеститорима, али и да би постојећи овде остали. Са друге стране, бринемо и о животној средини, навео је градоначелник.
Небојша Зеленовић верује да ће захваљујући искуству које имају уређене земље и Шабац успети да реши овај проблем, да би будућим генерацијама оставили бољу живтну средину.
-Израдом Плана детаљне регулације ми смо истражили земљиште, урадили бушотину, утврдили ниво загађености и тренутак загађења. Сада ћемо видети како то може даље да се решава. То није једноставан процес. Трајаће дуже, али укључила се и Држава, а новац ће стићи из европских фондова, рекао је градоначелник.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa