Крај сезоне за шљиву
НИЈЕ ДОБРО НИ КАДА РОДИ
Цена шљиве у региону Шапца пала је са почетних 22 динара за килограм на тренутних 15 динара. Поједини откупљивачи купују шљиву чак и по 12 динара за килограм. Брана шљива са петељком достизала је на почетку сезоне 30 динара. Неуређено тржиште и недостатак прерађивачких капацитета кључни је разлог ниских откупних цена тврди земеник директора Дирекције за пољопривреду Предраг Срдановић.
Када шљива роди и прероди на сцену ступају откупљивачи који обарају цену а произвођачи род претварају у алкохол. Годинама се ово понавља јер још увек српско тржиште је неуређено а наши произвођачи неспремни и неорганизовани. На жалост регистрованих и квалитетних дестилерија је врло мало па се прерада и продаја и даље обавља по домаћинствима и пијацама. Једина је срећа да решење за непродату неоткупљену шљиву постоји. У наредном периоду подизање капацитета за производњу џемова и компота, сушење шљиве и регистровање дестилерија би требало коначно да реши деценијски проблем српског шљиварства , наводи Срдановић.
Наша шљива је једна од најквалитетнијих у свету продаје се као сировина уместо да упакована и прерађена на тржиште стиже као полупроизвод или готов производ. Повећање прерађивачких капацитета упослило би више радника у пољопривреди и омогућило екстрапрофит.
Када шљива роди и прероди на сцену ступају откупљивачи који обарају цену а произвођачи род претварају у алкохол. Годинама се ово понавља јер још увек српско тржиште је неуређено а наши произвођачи неспремни и неорганизовани. На жалост регистрованих и квалитетних дестилерија је врло мало па се прерада и продаја и даље обавља по домаћинствима и пијацама. Једина је срећа да решење за непродату неоткупљену шљиву постоји. У наредном периоду подизање капацитета за производњу џемова и компота, сушење шљиве и регистровање дестилерија би требало коначно да реши деценијски проблем српског шљиварства , наводи Срдановић.
Наша шљива је једна од најквалитетнијих у свету продаје се као сировина уместо да упакована и прерађена на тржиште стиже као полупроизвод или готов производ. Повећање прерађивачких капацитета упослило би више радника у пољопривреди и омогућило екстрапрофит.
Најновији број
30. април 2025.