Инфо

8. септембар 2016.8. сеп 2016.
ОДРЖАН ПРВИ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ МЕДА

ПЧЕЛАРИ ИМАЈУ СВЕТЛУ БУДУЋНОСТ

Сајам су организовали Дирекција за пољопривреду, Град Шабац и удружења пчелара са територије града. На Фестивалу је око 50 излагача понудило своје производе и пчеларску опрему
Шабац је у петак био домаћин првог интернационалног Фестивала меда. Поред пчелињих производа, изложена је и пчеларска опрема, као и рукотворине чланова удружења „Киша“, па је готово свако од пролазника могао да нађе нешто за себе.
Сајам су организовали Дирекција за пољопривреду, Град Шабац и удружења пчелара са територије града. Представља наставак оснаживања пчеларске производње коју град врши у протеклих годину дана. Заједничка жеља организатора, али и излагача који су дошли из других градова, као и посетилаца, је да Фестивал прерасте у традиционалну манифестацију.
-Шабац је центар ове регије и била је штета да друга, мања места имају овакве изложбе, а Шабац је нема. Добро је што видим вољу пчелара да наставе ову манифестацију, као и вољу града да посвети велику пажњу пчеларству. Обзиром на опште стање привреде у Држави, пчеларство је једна од грана које, уз минимално улагање Државе и локалне самоуправе, може да напредује. Томе у прилог иде чињеница да је за последњих 10 година дуплиран број кошница. Пчелари су решили да умноже своја друштва јер су схватили да са малим бројем нема перспективе, каже Милутин Петровић, заменик председника Савеза пчеларских организација Србије (СПОС).
Према Петровићевим речима, извозне шансе су велике, јер је квалитет меда у Србији на изузетном нивоу, чему сведоче и признања на иностраним сајмовима. Сматра да млади треба да се окрену овом послу, али да пре тога морају поседовати неопходно знање.
На тезгама се поред различитих врста меда могао наћи и полен, прополис, различити препарати за имунитет, као и ракије са додатком најпознатијег пчелињег производа. За посетиоце је довољна препорука била гаранција да су производи заиста природни.
-Лепо је што два дана имамо могућност да купимо здраве производе. Прво сам на Сајму органске хране набавила нешто од зимнице, а овде мед, али и купиново вино. Цене су мало више него у продавницама, али то је сасвим у реду, јер су производи прави, каже Катарина Николић из Шапца.
Фестивал је привукао и госте из околине.
-Пчелар сам, али овде не излажем него само гледам. Интересује ме опрема. Цене су добре и ова манифестација је одлична, сматра Жељко Илинчић из Коцељеве.
Стефан Јаковљевић из Лознице био је један од најмлађих излагача, али са завидним искуством у овом послу. Овај двадесетједногодишњи студент музичке педагодије, се од малих ногу интересује за пчеларство.
-Када сма имао само десетак година отац је почео да ме води у пчелињак. Још деда моје мајке је почео да се бави пчеларством, па је овај посао доста дуго породична традиција. Сада у око 400 кошница произведемо неколико тона меда. Задовољан сам посетом на овом Фестивалу, мада се људи више распитују него што купују, каже Јаковљевић.
Фирма „Финенс“ из Руме у Шапцу се представила центрифугама за мед, млиновима за шећер, миксерима за погаче и другом опремом неопходном за пчеларство.
-Овај Фестивал јесте нешто ново, али пчелари су нам углавном познати, као и ми њима. Што се тиче услова, котизација за место је у вредности једне тегле меда, тако да са оваквим приступом организацији, верујем да овај Фестивал има перспективу, сматра Сузана Кордић, власница фирме.
Бранко Мијић, ипред пчеларских удружења организатора истиче да је Фестивал јако добар посебно за почетнике да могу да представе своје производе директно купцима. Каже да Шабац одавно заслужује овакву манифестацију, јер је срце пчеларства у Србији.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић још једном подсећа да је град и буџетом показао колико подржава развој пчеларске производње. Верује да град у сарадњи са СПОС може овде да установи откупни центар за мед, што би довело до стандардизације производње као и до тога да мед нађе најбољег могућег купца.
-Идеја је да сви могу да зараде он овог посла, а они који већ зарађују да зараде више. Ми ћемо то у Шапцу омогућити. Сва наша четири удружења желе да заједно наступе на тржишту и тако победе фалсификаторе и неспособност Државе да се избори са лошим медом, истиче градоначелник.
На Фестивалу је око 50 излагача понудило своје производе и пчеларску опрему.
Дирекција за пољопривреду, као организатор, изузетно је задовољна одржаним Фестивалом.
-Задовољни смо у дирекцији, али су задовољни и излагачи, гости и посетиоци. Неколико хиљада људи је посетило догађај. Продато је доста меда и склопљен је велики број послова, каже Андријана Сакић испред Дирекције.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa