Инфо

8. септембар 2016.8. сеп 2016.
ИЗЛОЖБА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

ДОСИТЕЈЕВ ОБРАЧУН СА СОБОМ

У оквиру Изложбено-трибинског програма Културног центра, који негује језичку културу, приређена је изложба “Прекретања. Хале ““ Лајпциг, прекретница у животу Доситеја Обрадовића“ ауторке мр Драгане Грбић.
- У питању је изложба која говори о студентским данима Доситеја Обрадовића. Намера нам је да младим људима, пре свега ученицима основних и средњих школа приближимо неке теме које су саставни део њихових програма матерњег језика, на другачији начин, изјавила је Катарина Поповић Јанковић.
Поставка, која тематизује животни пут Доситеја Обрадовића, симболично почиње мотом Лао Цеа “Свако путовање започиње једним кораком“.
- Покушала сам да представим Доситејев обрачун са самим собом, јер је он, пре него што је отишао у велики свет, боравио неко време у манастиру, потпуно изолован од друштвеног живота. Провео је готово пет деценија путујући, што је куриозитет не само у нашој култури, него и у европским оквирима. У 18. веку, углавном се путовало пешке, сваки путник је мерио своје мисли корацима, рекла је ауторка.
Изложба акцентује Хале и Лајпциг, не само због чињенице да је у тим градовима Доситеј студирао, него и објавио своја најзначајнија дела “Живот и прикљученија“ и “Писма Харалампију“. Поставка по први пут представља архивски материјал који је похрањен у поменутим градовима.
“Прекретања“, која представљају заједнички пројекат Института за књижевност и уметност и Задужбине “Доситеј Обрадовић“, Шапчани могу посетити до 26. септембра.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa