ПЕЧЕЊЕ РАКИЈЕ У ШТИТАРУ
СЕЗОНА ВЕСЕЛИХ МАШИНА
Домаћин Добривоје Обрадовић из Штитара, годинама допуњава више буради ракије у свом вишечланом домаћинству. Доста жежене течности из веселе машине потроши током године приликом разних свечаности и гошћења пријатеља, те је сезона печења ракије добра прилика за освежење судова где током године чува ово традиционално пиће.
- Ракија је од давнина присутна у нашим домовима. Ја али и други домаћини често чувају одређене количине за изузетне прилике. Ми смо и овога пута благовремено отворили сезону. У наш казан може да стане око 120 литара комине, а радимо већ трећи дан уз обавезан препек, каже Добривоје окружен бројним помагачима али и онима који су дошли да дегустирају његов производ за који је поред шљива из свог воћњака обезбедио и око 1.800 килограма из Поцерине.
- Ракија је од давнина присутна у нашим домовима. Ја али и други домаћини често чувају одређене количине за изузетне прилике. Ми смо и овога пута благовремено отворили сезону. У наш казан може да стане око 120 литара комине, а радимо већ трећи дан уз обавезан препек, каже Добривоје окружен бројним помагачима али и онима који су дошли да дегустирају његов производ за који је поред шљива из свог воћњака обезбедио и око 1.800 килограма из Поцерине.
Љ. Ђ.
Најновији број
19. јун 2025.