Инфо

15. септембар 2016.15. сеп 2016.
ДО КРАЈА ГОДИНЕ НОВИ НАЧИН ПЛАЋАЊА КАЗНИ

КАРТИЦА УМЕСТО ГОТОВИНЕ

Грађани Србије би до краја године казне могли да плаћају платним картицама као што се обављају куповине путем интернета.
Ово ће бити омогућено на порталу е-управе, а ту услугу моћи ће да користе и они који немају активирану услугу електронског банкарства.
На овај начин моћи ће да се картицама намирују најразличитији прекршаји, од саобраћајних до комуналних, а званична примена се очекује до краја године.
Закон о прекршајима не прецизира начин на који грађани треба да плате казну, па би електронско плаћање било у складу са прописима.
До зимус су грађани морали да иду у прекршајни суд пред којим се водио поступак и тамо узму уплатницу, коју ће уплатити у било којој пошти или банци. Од фебруара је могуће да у Регистру неплаћених казни нађу електронски примерак уплатнице, коју могу да одштампају и тако плате, на шалтеру или, ређе, преко е-банкинга. Убудуће ће Регистар бити повезан са е-управом, па ће простим кликом на налог моћи казна и да се плати.
Изменама Закона о прекршајима уведени су и електронски прекршајни налози, који ће ових дана заживети у Београду, а ускоро и широм Србије. Они ће функционисати искључиво за казне у фиксном износу, на пример, када се паркирате на зеленој површини или „шверцујете“ у градском превозу, а комунални полицајац није ту да вам изда налог. Онда контролор или службеник Градског зеленила шаље вашу казну комуналној полицији или надлежној инспекцији, која му одмах враћа, на уређај који носи, електронски налог на ваше име. Ви добијате одштампани слип и од тог тренутка рачуна се да вам је налог уручен.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa