Инфо

15. септембар 2016.15. сеп 2016.
БЛИСТАВ ОСМЕХ

ИСТИНЕ И ЗАБЛУДЕ О ПРВИМ ЗУБИМА

Млечни зуби се не поправљају
Каријес се често јавља већ од друге године, па и раније, а погрешно је укорењено мишљење да га не треба санирати пошто ће млечни зуби свакако испасти у периоду физиолошке смене. Важно је знати да први зуби учествују у развијању говора, одгризању хране и део су естетике лица која такође није занемарљива у периоду социјализације и психолошког осамостаљивања кроз дружење са другом децом. Превремени губитак млечних зуба доводи до каснијих неправилности загрижаја и потребе за исправљањем ортодонтским апаратима. Нелечени млечни зуби су извор хроничних инфекција и такође могу угрозити заметке сталних који су у формирању и налазе се непосредно испод њих.
Дете само пере зубе
Фина моторика која је потребна за правилно прање зуба развија се све до осме године. То захтева да родитељ уз игру и стимулацију коју детету пружа самостално коришћење четкице, на крају преконтролише читав процес и опере детаљно све површине зуба. За почетак, довољно је прање зуба ујутру и увече, са пастом и четкицом прилагођеном узрасту, а код деце старијег узраста постепено уводити прање зуба након сваког оброка. Када су у питању први изникли зуби хигијена се обавља газом обмотаном око прста, ултра меканом четкицом или четкицом која има форму као напрстак. Важно је установити задовољавајуће навике прања зуба пре појаве сталних зуба.
Конзумирање слаткиша
Поред тога што слаткиши представљају празне калорије, и доводе до ситости најмлађих за нутритивно вреднији оброк, они су и узрок каријеса односно зубног квара. Први фактор настанка је учесталост уношења угљених хидрата тј. вишекратно конзумирање слаткиша у току дана, чиме се продужавају периоди смањене локалне отпорности и стално се допрема ново гориво за бактерије. Бактерије доводе до настанка каријеса на тај начин што за своју исхрану користе управо те угљене хидрате , разлажу их и стварају киселине које затим разлажу зубну глеђ стварајући каријес. Избегавајте грицкалице између оброка, лепљиву и слатку храну, карамеле и бомбоне, чоколаде и лизалице, а потенцирајте чврсту и абразивну храна која потпомаже чишћење зуба, као што су комадићи свежег воћа и поврћа, јабука, шаргарепа итд.
Други значајан фактор у настанку каријеса је дуготрајност уношења угљених хидрата тј. у дужем, континуираном периоду у току дана. Овакве навике доводе до настајања Синдрома беби флашице тј. циркуларног каријеса који великом брзином захвата све предње зубе, преставља естетски проблем, извор болова и озбиљнијих компликација за дете.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa