Инфо

22. септембар 2016.22. сеп 2016.
ШАБАЦ ОСВОЈИО НАГРАДУ НА НАЦИОНАЛНОМ КОНКУРСУ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА „ГРАДОВИ У ФОКУСУ“

„ЕУРЕКА!“ ПРЕПОЗНАТ КАО ЈЕДАН ОД НАЈБОЉИХ ПРОЈЕКАТА У КУЛТУРИ

Пројекат „ЕУрека!“, којим се планира свеобухватно редизајнирање културне понуде града, освојио је једну од награда на конкурсу Министарства културе „Градови у фокусу“. У изузетно оштрој конкуренцији од 28 градова и општина које су се пријавиле на конкурс ““ пројекат „ЕУрека!“ је освојио једну од награда чиме је обезбедио финансирање обнове шабачке синагоге као издвојеног одељења шабачког Народног музеја.
Градска управа и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, пружили су пуну институционалну подршку градском пројектном тиму који је под руководством Игора Марсенића, осмислио „ЕУреку!“ и током скоро шест месеци, кроз три круга конкурса ““ одбранио и презентовао пројекат до његовог успешног исхода. „ЕУрека!“ кроз више етапа, предвиђа увођење читавог низа новина у културни живот града ““ од оплемењавања јавних простора, улица и тргова, до изградње центра урбане културе у најлепшој градској зони ““ на реци.
Шабачка синагога као важан део пројекта „ЕУрека!“ ““ представља сећање града на јеврејску заједницу која је у Другом светском рату готово у целини уништена а која је кључно утицала на културу и идентитет града. Обнова синагоге је процес који је под руководством Александре Саватић и организације „Култура сећања“ већ започет кроз серију радионица са грађанима а који је град подржао кроз финансирање откупа зграде синагоге. Планира се да синагога буде не само сакрално место већ и својеврсни културни центар у коме ће се одржавати бројни концерти, предавања, трибине и радионице ““ чиме ће град добити још једну институцију културе а понуда дешавања у граду бити обогаћена.
Шабац је, кроз пројекат „ЕУрека!“ постао један од само шест градова у Србији који су на конкурсу Министарства културе освојили финансијска средства за своје пројекте. Њиме се Шабац позиционира као снажан центар урбане културе али и град који наставља да негује и развија своје институције културе и богату културну баштину. Тиме Шабац започиње постепену обнову свог некадашњег имиџа престонице европске културе Србије.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa