Инфо

22. септембар 2016.22. сеп 2016.
УЧЕНИЦЕ ШАБАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ ПОСЕТИЛЕ БРИСЕЛ

ИСКУСТВО ЗНАЊА ВРЕДНО

Посредством пројекта „Интеркултура“ АФС Србије Славица Сандић и Александра Петровић учествовале у радионицама на тему миграција у свету одржаним почетком августа
Да се знање, упорност, труд и рад исплате потврдиле су и ученице треће године друштвено-језичког смера Шабачке гимназије Славица Сандић и Александра Петровић. Оне су током августа учествовале у радионицама на тему миграција организованим у Бриселу у оквиру размене ученика посредством пројекта „Интеркултура“ АФС Србије.
- Значило ми је доста. Упознала сам доста занимљивих људи из других држава. Сви смо разговарали о истој теми али из различитих углова. Било је доста различитих мишљења али и сличних. Углавном смо се слагали и успевали да дођемо до неког компромиса и решења ““ рекла је Славица на коју су лепота Брисела и дружељубивост домаћина оставили велики утисак.
Славица се овога пута нашла у улози госта али јој она друга улога, улога домаћина није нимало страна, јер је у свом дому годину дана Су Акозлу из Турске пружила више од породичног окружења. Поучена овим искуствима за своје вршњаке имала је само једну поруку.
- Треба учествовати у оваквим дешавањима јер стекнете дивна искуства, упознате људе из других држава са којима останете доживотни пријатељи. Ето, Су је била код мене годину дана. Често се чујемо. Доћи ће поново за мој рођенда. Пристала бих да будем поново домаћин иако, морам признати, није нимало лако.
Ни Александра није била ништа мање одушевљена оним што је доживела. Главни трг са позлаћеним зградама оставио је на њу највећи утисак.
- Белгијанци су нам се највише свидели као доста дружељубив и гостопримљив народ. Показали су нам и Брисел и причали нам о култури и историји. Лепо су нас примили и прихватили. И Славици и мени ово је био први пут да идемо на један такав интернационални догађај. Ново искуство и дефинитивно корисно. Саме радионице су биле доста добро организоване и креативне. Доста смо научили. У почетку нисмо знали баш доста о овој теми пошто Шабац није толико укључен у све то. И Србија сама по себи има специфичну ситуацију пошто је транзитна земља и мигранти не планирају да се задрже већ само покушавају да оду у западне земље најчешће у Немачку тако да смо имали другачију ситуацију у односу на Аустрију, Норвешку и Белгију. С временом се све то изједначило и дошло смо до неког заједничког језика. „Интеркултура“ сама по себи има доста активности и свако може бар у неком делу да се пронађе или као домаћин или као ученик на размени или барем као волонтер ““ поручила је Александра.
НОВА ШАНСА ЗА УЧЕНИКЕ
У јуну наредне године десетак најбољих ученика имаће прилику да учествује у мини размени.
- Планирамо да наше ученике и то оне који уче немачки језик пошаљемо у Аустрију. У АФС програмима учествују ученици који имају најбољи успех и сем тога морају бити мотивисани, заправо да буду амбасадори наше земље у правом смислу те речи. Пошто је у Србији стање такво какво јесте, уз лоше материјалне прилике, верујем да њиховим родитељима значи што они могу да оду бесплатно и да упознају неки други систем образовања и културу, обичаје, традицију. Да бисмо упознали себе морамо знати бар по нешто о другим културама. Мислим да је то вероватно један од разлога, поред доброг знања, које ће понети када једног дана заврше Гимназију ““ рекла је Биљана Дробњак, локални координатор АФС Србија „Интеркултура“, и педагог у Шабачкој гимназији.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa