Инфо

29. септембар 2016.29. сеп 2016.
МЕЂУНАРОДНА СЕЗОНА ШАБАЧКИХ КАЈАКАША

МЕДАЉЕ ПОСТАЛЕ ТРАДИЦИЈА

Имао је шабачки кајак представнике на сваком великом такмичењу у 2016 ““ тој и са сваког је, у клуб, пристигла бар једна медаља. Укупно једанаест са седам надметања
Била је ово сезона досадашње каријере за Миленка Зорића. Дуо са Марком Томићевићем (К2 1.000), донео је Србији историјско сребро на Олимпијским играма, прво за самосталну Србију и прво за нашу земљу после 1984. У финале су отишли директно из квалификација, а буквално неколико метара делило их је од злата. Рио је за њих био “шлаг на торти“ већ “направљеној“ од сребра у Дуизбургу (СК) и бронзе на Европском у Москви.
У Дуизбургу, серију је започео Небојша Грујић, наравно, у тандему са Марком Новаковићем. Један од најбољих двојаца света на 200 метара, сребром је најавио још једну успешну годину. Москва је пре две године постала омиљени град за Небојшу и Марка, а после светског, освојили су и европско злато у руској престоници. Надали су се сви, пре свега они, да би Рио могао да употпуни “комплет одличја“. Нису имали проблема у квалификацијама и полуфиналу, али усуд краћих деоница је да један завеслај мења све. У А финалу били су шести, но само 30 стотинки их је делило од бронзе.
На најстаријој спортској смотри био је и Дејан Пајић. У К1 1.000 застао је у полуфиналу, али је део историје постао у четверцу на истој деоници. О мушким четверцима се није много причало претходне године, али су у Рију, Пајић, Торубаров, Зорић, Томићевић отишли корак даље од колега из Лондона довеславши до А финала. Да четверци не остану без постоља на међународној сцени, побринули су се Грујић и Драгосављевић који су, заједно са Новаковићем и Торубаровим освојили сребро на Светском купу у Рачицама (К4 200).
Већ у Токију, Бојан Милинковић би могао да буде кандидат за медаљу, као и Драган Ханчовски, односно Марко Драгосављевић. Иако је Марко у “избијању“ за Рио изгубио место од Новаковића, двојац “зоркаша“ (Милинковић ““ Драгосављевић) освојио је бронзу на ЕП за јуниоре и млађе сениоре у Пловдиву. Свега неколико стотинки, на истом Првенству, од медаље је делило Милинковића у К1 200, али и два четверца на 500 метара (Ханчовски и Драгосављевић), односно 1.000 метара (Ханчовски).
Управо поменути, Драган Ханчовски (са Векићем) добру годину обележио је златом на Регати у Пјештанима на К2 200, односно сребрима у К2 500 и 1.000 метара.
Деби на интернационалном нивоу у 2016. имао је и кануиста Марко Дамњановић. После Б финала у Пјештанима и ЕП у Пловдиву,сезону је заокружио једноклек сребром на 200 метара.
Осим поменутих, још неколико Шапчана направило је током 2016 ““ те прве завеслаје на међународном нивоу. За њих ће се тек чути.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa