29. septembar 2016.29. sep 2016.
DRUŽENjA

DOBRO DOŠLI U VALjEVO

Proteklog četvrtka, 29. septembra ove godine, grupa od tridesetak šabačkih penzionera, članovi Sekcije penzionera MUP Šabac, pridružili su se mnogobrojnoj družini penzionisanih radnika MUP Srbije, na druženju, u Valjevu, na tradicionalnoj manifestaciji, koja je ove godine posvećena i Svetskom danu starih.
Goste na ulazu u ekskluzivni hotel “OMNI“ pozdravio je u ime domaćina Vladimir Milivojević, predsednik Sekcije penzionera MUP Valjevo, pored mladića i devojaka, obučenih u srpsku narodnu nošnju, koji su goste počastili pogačom i solju.
Pozdravljajući goste Milivojević je naglasio:
- Vi ste dobro došli u grad Valjevo, drage koleginice i kolege, kao i ostali gosti, u grad koji je smešten podno venca valjevskih planina: Maljena, Povlena, Medvednika i Jablanika, na obali reke Kolubare, na granicama ravni Tamnave i Kolubare i brdovite Podgorine, grad koji je od davnina poznat po bunama i ustancima, koje je vodio srpski narod, večito se braneći od stranih osvajača i napadača. Valjevo je danas moderan grad, grad male privrede, trgovine, turizma i kulture, sa brojnim spomenicima. Kao što znate okupili smo se da se družimo, zabavljamo i nadmećemo u par sportskih disciplina, kao što su fudbal, streljaštvo, atletika, ribolov i šah.
Šapčani u ovim takmičenjima, ovoga puta, nisu imali zapažene rezultate, što je bilo pravo iznenađenje.
Znatan broj gostiju, koji nisu uzeli učešća u sportskim disciplinama, opredelio se za razgledanje grada. Gostima je bio određen profesionalni vodič, radnik TO grada Valjeva.
Mnogima je ovo bio prvi susret sa Valjevom, pa je prvo usledio obilazak starog dela grada zvani Tešnjar, izgrađen još u vreme turske vladavine na obali Kolubare i podno obližnjeg brda, utešnjen na tom prostoru, zbog čega nosi i takav naziv. Danas Tešnjar predstavlja jednu od retkih gradskih celina iz 18. i 19. veka, dobro očuvane, u kojima se i dalje nalaze stari dućani, zanatlijske radnje kao što su grnčarska, voskarska, tkačka, saračka i druge. Zahvaljujući ovim radnjama i zgradama one su doprinele da se ovde još uvek može osetiti duh starih vremena.
Prelazeći preko mosta na Kolubari posetioci ulaze u dva novosagrađena gradska trga, a to su Trg Vojvode Mišića, u kome dominira veliki spomenik podignut njemu u čast i zahvalnost, isto kao što je urađeno na Trgu Desanke Maksimović, na kome je podignut njen spomenik.
U neposrednoj blizini pomenutih trgova nalazi se zgrada Narodnog muzeja podignuta 1870. sa stalnom postavkom “Treća dimenzija prošlosti ““ pogled iz budućnosti“. U ovom muzeju posetioci su imali priliku da vide i da dožive život i ambijent prvih ljudskih staništa, da prošetaju starom kaldrmom Tešnjara, da oslušnu vrevu tog doba, zvuke radionica, da vide kabinet Vojvode Mišića, da dočekaju prvi voz koji je ušao u Valjevo itd.
Prilikom obilaska zgrade Muselimov konak, najstarija građevina u Valjevu u kojoj su Turci meseca februara davne 1804. zatočili (uhapsili), a potom pogubili Aleksu Nenadovića i Iliju Birčanina, ugledne srpske knezove, čije su odsečene glave podigli na krov pomenutog konaka.
Neizostavna je bila poseta Kuli Nenadovića, koju su podigli Jakov Nenadović tadašnji popečitelj vnutrenih dela (danas ministar unutrašnjih poslova) ustaničke Srbije i njegov sin Jevrem.
Posle obilaska Kule Nenadovića gosti su posetili novosagrađeni Hram Vaskrsenja Hristova, a potom se preplanuli od valjevskog sunca, vratili u hotel u kome su nastavili dalje druženje uz muziku i igru.
Prilikom dodela zahvalnica, pehara i medalja, prisutnima se obratio i gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović, podržavajući ovakvo druženje penzionera MUP Srbije, naglasivši njihovu ulogu u prethodnom periodu, kao i današnjem, u ovim dosta teškim vremenima.
Takođe, reči zahvalnosti, na postignutim rezultatima, i odzivu na ovoj manifestaciji, izrazio je prof. dr Andreja Savić ““ predsednik Skupštine Asocijacije penzionera MUP Srbije, izrazivši zadovoljstvo što na tom druženju može da vidi kolege od severa, pa do juga Srbije.
M.Botić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa