13. oktobar 2016.13. okt 2016.
TUŽNA SUDBINA PORODICE TOPALOVIĆ

Ostalo je četvoro siročića

Vladanu Topaloviću iz Lipolista pre nepuna tri meseca, u 38. godini je preminula supruga. Ostao je sam sa četvoro dece, tri sina i ćerkom. Najmlađe ima pet, a najstarije samo 12 godina. Bez posla, zemlje i ikakvih socijalnih primanja Vladan ih izdržava radeći u nadnici. Sa 60 godina života i 36 godina radnog staža nedostaje mu još pet godina do penzije.
- Dok sam radio živeli smo u Šapcu. Kada sam ostao bez posla vratili smo se u kuću moga oca. Niko više nije hteo da me zaposli. Nemam socijalnu pomoć, a za četvoro dece nikada ni dinara nismo dobili. Da ona može da se vrati, da ja odmah umrem, jer deci je majka mnogo potrebnija, priča Vladan.
Kaže da su deca dobra, a i dobri đaci. Najmlađe je krenulo u predškolsko, a najstarije u šesti razred.
Pomoć im je do sada pristizala samo od Ruže Popović i “Humanog srca“. Pored toga što su aktivistkinje ovog udruženja dolazile da im raspreme trošnu kuću, dostavljaju im i jedini kuvan obrok u toku dana.
Savet Mesne zajednice Lipolist želi da pomogne, ali još uvek nisu u mogućnosti da ispune svoje obećanje.
- Vladana sam upoznao sticajem nesrećnih okolnosti, jer je ovo veliko selo, a ja živim na drugom kraju. Radim na grudnom odeljenju gde je Vladanova supruga provela svoje poslednje dane, jer je bolovala od teškog oblika karcinoma. Tako sam i saznao da je četvoro dece ostalo bez majke i da pored toga žive u veoma teškim uslovima, kaže Goran Mijailović, predsednik Mesne zajednice Lipolist.
Prema Mijailovićevim rečima, Savet je odlučio da 100.000 dinara koje selo treba da dobije na ime povraćaja sredstava od poreza na imovinu odvoji za pomoć Topalovićima. Planirali su da im ovim sredstvima urade kuhinju koju nemaju u kući. Međutim, Gradska uprava ova sredstva još nije uputila na račun Mesne zajednice. Svojim sredstvima platili su po dve rate za udžbenike deci, za šta Vladan nije imao novca.
Posredstvom Saveta Mesne zajednice za problem ove porodice čulo je Povereništvo Srpske napredne stranke. Predstavnici SNS u ponedeljak su u Lipolist odneli pakete sa osnovnim životnim potrepštinama, mobilni telefon i laptop.
- Politika naše stranke je da pomognemo običnim ljudima koji imaju probleme. Pokušaćemo ovom čoveku da pomognemo da decu izvede na pravi put. Nastavićemo da se na ovakav način odnosimo i prema drugim građanima. Odnos gradskih vlasti prema siromašnim strukturama stanovništva je loš. Mi nismo protiv ulaganja u kulturu, ali smatramo da velika sredstva treba izdvajati za nova radna mesta i socijalno ugroženo stanovništvo kog je mnogo, rekao je poverenik SNS Aleksandar Pajić.
Vladan kaže da ga politika ne interesuje i da nema ni vremena za nju, ali se izuzetno zahvalio SNS-u i istakao da im svaka pomoć u ovim teškim trenucima mnogo znači. Navodi da će se deca najviše obradovati mobilnom telefonu i laptopu, jer su do sada u kući imali samo fiksni telefon, a kompjuter je bio san.
Povereništvo SNS-a je reklo da će nastaviti da pomaže Topalovićima, a pokušaće da im obezbede i priključak za internet.
M.M.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa