20. oktobar 2016.20. okt 2016.
DENTAL SPA ORDINACIJA ““ NAŠ SAVETNIK ZA ZDRAVE ZUBE

PROTEZE ZA BOLjI ŽIVOT

Kada, iz određenih razloga ““ od nedovoljnog broja zuba, pa sve do finansijske situacije, nije moguće uraditi fiksni protetski rad kao što je metalokeramički most, u pomoć pristiže mobilna protetika.
Prema rečima našeg savetnika za zdrave zube, dr Dejana Lazića iz Dental Spa ordinacije, u tu svrhu se koriste totalne i parcijalne akrilatne proteze ili parcijalne skeletirane (Visil) proteze. Jednom rečju ““ proteze.
- Njima se, pogotovo kod pacijenata starije životne dobi, značajno poboljšava kvalitet života, jer je bez njih, u zavisnosti od stepena krezubosti (odnosno totalne bezubosti), gotovo nemoguće žvakati i pričati.
Totalna proteza je vrsta zubne nadoknade koja se izrađuje kada u vilici nema ni jednog zuba. Njom se nadoknađuju svi zubi i deo alveolarnog grebena, čime se postiže obnova narušenih funkcija, a dalja resorpcija vilične kosti se smanjuje ““ kaže Lazić.
Klasične proteze se, nastavlja on, izrađuju od toplo polimerizovanog akrilata, a u cilju olakšavanja adaptacije pacijenta na protezu, kao i kasnije bolje funkcionalnosti, u Dental Spa ordinaciji nude i savremenije „vako-pres“ proteze od gotovih akrilatnih biokril C folija bez rezidualnog monomera koji je osnovni uzrok hemijske iritacije sluzokože na protezu. Sama „nalivna tehnika“ i izrada pod pritiskom od 2 bara doprinosi boljem ležanju proteze.
Kada je reč o parcijalnoj akrilatnoj protezi, i ona je, takođe, izrađena od akrilata. Koristi se u slučajevima kada nedostaje veći broj zuba, a izrada fiksnog mosta nije moguća. Za preostale zube se kači žičanim kukicama te u estetskom smislu rezultat nije na najvišem nivou. Takođe, zbog nepovoljnog prenosa pritiska, u stručnim krugovima se smatraju kao privremeno rešenje.
- Parcijalna skeletirana proteza (Visil) predstavlja daleko bolje rešenje od parcijalnih akrilatnih proteza. Visil proteze imaju metalni skelet što ih čini jačim i dozvoljava značajnu redukciju proteznih površina, poseduju specijalne livene kukice i metalne spojnice umesto akrilatnih ploča čime se smanjuje osećaj stranog tela u ustima pa se pacijenti dosta lakše navikavaju. Mogu se kombinovati sa fiksnim radovima pri čemu veza atečmenima po principu drikera zadovoljava sve estetske i funkcionalne zahteve, a pomeranje proteze je svedeno na minimum ““ ističe dr Marina Lazić iz Dental Spa ordinacije.
Ona dodaje da, nasuprot parcijalnim akrilatnim protezama, Visil proteze omogućavaju fiziološki prenos pritiska uz maksimalno čuvanje preostalih zuba i kosti. Zbog svega navedenog, ove proteze spadaju u trajne nadoknade.
VAŽNO JE REAGOVATI NA VREME
Nedostatak više ili svih zuba dovodi do različitih komplikacija. Kao prvo, nastaje naginjanje susednih zuba u prazne prostore kao i spuštanje zuba suprotne vilice. Javljaju se, takođe, bore i pacijent dobija starački izgled što može da izazove i psihičke poremećaje i drastičan pad samopouzdanja. Govor je otežan, a usled neadekvatnog žvakanja hrane može doći do različitih disfunkcionalnosti sistema organa za varenje. Zato je blagovremeno javljanje pacijenta stomatologu od ključne važnosti za kvalitetnu protetsku rehabilitaciju naglašava dr Dejan Lazić.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa