Инфо

20. октобар 2016.20. окт 2016.
ДЕНТАЛ СПА ОРДИНАЦИЈА ““ НАШ САВЕТНИК ЗА ЗДРАВЕ ЗУБЕ

ПРОТЕЗЕ ЗА БОЉИ ЖИВОТ

Када, из одређених разлога ““ од недовољног броја зуба, па све до финансијске ситуације, није могуће урадити фиксни протетски рад као што је металокерамички мост, у помоћ пристиже мобилна протетика.
Према речима нашег саветника за здраве зубе, др Дејана Лазића из Дентал Спа ординације, у ту сврху се користе тоталне и парцијалне акрилатне протезе или парцијалне скелетиране (Висил) протезе. Једном речју ““ протезе.
- Њима се, поготово код пацијената старије животне доби, значајно побољшава квалитет живота, јер је без њих, у зависности од степена крезубости (односно тоталне безубости), готово немогуће жвакати и причати.
Тотална протеза је врста зубне надокнаде која се израђује када у вилици нема ни једног зуба. Њом се надокнађују сви зуби и део алвеоларног гребена, чиме се постиже обнова нарушених функција, а даља ресорпција виличне кости се смањује ““ каже Лазић.
Класичне протезе се, наставља он, израђују од топло полимеризованог акрилата, а у циљу олакшавања адаптације пацијента на протезу, као и касније боље функционалности, у Дентал Спа ординацији нуде и савременије „вако-прес“ протезе од готових акрилатних биокрил Ц фолија без резидуалног мономера који је основни узрок хемијске иритације слузокоже на протезу. Сама „наливна техника“ и израда под притиском од 2 бара доприноси бољем лежању протезе.
Када је реч о парцијалној акрилатној протези, и она је, такође, израђена од акрилата. Користи се у случајевима када недостаје већи број зуба, а израда фиксног моста није могућа. За преостале зубе се качи жичаним кукицама те у естетском смислу резултат није на највишем нивоу. Такође, због неповољног преноса притиска, у стручним круговима се сматрају као привремено решење.
- Парцијална скелетирана протеза (Висил) представља далеко боље решење од парцијалних акрилатних протеза. Висил протезе имају метални скелет што их чини јачим и дозвољава значајну редукцију протезних површина, поседују специјалне ливене кукице и металне спојнице уместо акрилатних плоча чиме се смањује осећај страног тела у устима па се пацијенти доста лакше навикавају. Могу се комбиновати са фиксним радовима при чему веза атечменима по принципу дрикера задовољава све естетске и функционалне захтеве, а померање протезе је сведено на минимум ““ истиче др Марина Лазић из Дентал Спа ординације.
Она додаје да, насупрот парцијалним акрилатним протезама, Висил протезе омогућавају физиолошки пренос притиска уз максимално чување преосталих зуба и кости. Због свега наведеног, ове протезе спадају у трајне надокнаде.
ВАЖНО ЈЕ РЕАГОВАТИ НА ВРЕМЕ
Недостатак више или свих зуба доводи до различитих компликација. Као прво, настаје нагињање суседних зуба у празне просторе као и спуштање зуба супротне вилице. Јављају се, такође, боре и пацијент добија старачки изглед што може да изазове и психичке поремећаје и драстичан пад самопоуздања. Говор је отежан, а услед неадекватног жвакања хране може доћи до различитих дисфункционалности система органа за варење. Зато је благовремено јављање пацијента стоматологу од кључне важности за квалитетну протетску рехабилитацију наглашава др Дејан Лазић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa